Ko je posetio "Zastavu"?

Delegacija jedne inostrane kompanije posetila je juče fabriku Zastava automobili, a list Danas piše da se radi o nemačkom Folksvagenu.

Izvor: Danas, Tanjug

Četvrtak, 20.03.2008.

08:23

Default images

U informativnoj službi Zastave nisu želeli da kažu o kojoj automobilskoj kompaniji je reč, navodeći samo da je u pitanju prva poseta, kao i da će "tek uslediti i zvanična poseta".

Predsednik Samostalnog sindikata Fabrike automobila Zoran Marković izjavio je da je u Zastava automobile stigla "sedmočlana delegacija", i da su sa njima bili i pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i državni sekretar tog ministarstva Verica Kalanović.

"Delegaciju nismo videli, ali smo sa predstavnicima Ministarstva ekonomije dogovorili sledeće sedmice sastanak u Beogradu na kojem bi smo razgovarali o socijalnom programu", rekao je Marković i dodao "da je izgleda reč o delegaciji austrijske automobilske kompanije Magna Štajer".

Informativna služba Zastave, kojoj je poslovodstvo naložilo da se za tu posetu ne pozivaju mediji, nije zvanično obaveštena o kojoj delegaciji je reč.

List Danas, međutim, piše da je Zastavu posetila delegacija najvećeg proizvođača putničkih vozila u Evropi "Folksvagena" i sa poslovodstvom fabrike i nadležnima u Ministarstvu ekonomije razgovarala o predstojećoj privatizaciji Fabrike automobila.

U razgovoru vođenom iza zatvorenih vrata, posle upoznavanja sa uslovima tendera, predstavnicima "Folksvagena" su predstavljeni proizvodni potencijali.

Kako se podseća, "Folksvagen" je krajem 80-ih godina prošloga veka, privučen "Zastavinim" "poslom stoleća" (izvoz "juga" u Ameriku) bio zainteresovan za fabriku i bio spreman da od "Zastave" načini ono što je nešto docnije učinio sa češkom Škodom.
U toj nameri, međutim, nije uspeo, pošto je tadašnje poslovodstvo 'Zastave' pregovaralo sa 'Fiatom' i o formiranju zajedničke kompanije u Kragujevcu. 'Folksvagen' je zato odlučio da ode u Češku gde je od 'Škode' uspeo da napravi respektabilnog proizvodjača automobila.

Odluka o eventualnom partnerstvu između "Folksvagena" i "Zastave", kako ocenjuje Danas, sada neće zavisiti od stava poslovodstva "Zastave", već isključivo od procene menadžmenta "Folksvagena" da li se isplati prihvatiti tenderske uslove prodaje Fabrike automobila.

Da će Zastava automobile, za koju će sredinom aprila biti raspisan tender za privatizaciju, posetiti strana automobilska kompanija najavio je ranije ministar Mlađan Dinkić koji takođe nije želeo da precizira o kojoj firmi je reč. On je samo rekao "da je to jedna od najvećih zapadnoevropskih automobilskih kompanija".

Protekle sedmice kragujevačku fabriku automobila zvanično je posetila kineska automobilska kompanija "FAW", koja osim automobila proizvodi autobuse, kamione i specijalna vozila.

Republička Agencija za privatizaciju je u decembru prošle godine objavila predtenderski postupak za privatizaciju fabrike Zastava automobili, za koju će 15. aprila biti raspisan tender.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: