Leskovački ajvar prvi ide u EU

Regionalna privredna komora u Leskovcu je sa Privrednom komorom Sijene potpisala sporazum o sertifikaciji leskovačkog ajvara.

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2008.

17:06

Default images

"Sa projektom krećemo za mesec dana, a podršku će nam pružiti i ministarstvo poljoprivrede Srbije", rekao je za predsednik Regionalne privredne komore Goran Jović.

Projekat je izazvao veliko interesovanje u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu. Proizvod po kome je poznat jug Srbije dobiće tako i svoje geografsko poreklo, a imaće i sertifikat s kojim će moći da se pojavi i na inostranom tržištu.

Ovaj projekat je vredan 70 hiljada evra, a sredstva će obezbediti Privredna komora Sijene, ministarstvo poljoprivrede Italije, Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Regionalna privredna komora u Leskovcu.

"Leskovački ajvar postaće tako prvi sertifikovani proizvod s ovog područja i kroz industrijsku proizvodnju, isključivo po visokim evropskim standardima, naći će put do evropskih trpeza. Sertifikaciju će obaviti italijanska kompanija Ikaro, o čemu je u Italiji potpisan protokol", kazao je Jović.

Projektom, čija će realizacija početi u maju i koji će trajati godinu dana, sedamdesetak proizvođača proći će edukaciju o tehnologiji proizvodnje i prerade po standardima koji se moraju ispoštovati i koji predstavljaju neophodne uslove za izvoz. Desetak najvećih i najuspešnijih proizvođača završiće i specijalistički kurs u Italiji i upoznati se sa tehnologijom proizvodnje u ovoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: