Usvojen budžet Vojvodine za 2008.

Poslanici Skupštine Vojvodine su usvojili pokrajinski budžet za 2008. godinu u iznosu od 55,8 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.03.2008.

08:19

Default images

To je za trećinu više od prošlogodišnjeg, a veliki deo tog iznosa, 23 milijarde, predstavljaju transferna sredstva iz republičkog budžeta namenjena zaposlenima u društvenim delatnostima, a gotovo isto toliko će se sliti u Fond za kapitalna ulaganja u Vojvodini.

Prema rečima predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića, reč je o razvojnom budžetu koji će doprineti daljem privrednom prosperitetu Pokrajine, otvaranju novih radnih mesta i socijalnom zbrinjavanju najugroženijih, računajući i izbeglice.

Pajtić je podsetio da je u toku ostvarivanje oko 600 projekata u svim vojvođanskim opštinama, koji će smanjiti broj nezaposlenih za 20 odsto, a oko 550 miliona dinara namenjeno je ustanovama nacionalnih zajednica, kako bi se sačuvala multietničnost Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić rekao je da će budžet za 2008. obezbediti ostvarenje svih strateških i finansijskih potreba i planova Skupštine Vojvodine, Izvršnog veća, pokrajinske uprave i svih korisnika budžeta. On je izrazio očekivanje da će biti ostvareno najmanje 95 odsto planiranih prihoda, a kako je ocenio, to nagoveštava i podatak da je već dobijeno oko 40 odsto novca koji Vojvodini pripada od privatizacije.

Za budžet Vojvodine biće obezbeđeno 8,85 milijardi dinara iz pokrajinskih prihoda, od privatizacije je planiran prihod od osam milijardi dinara, a iz republičkog budžeta će za pokrajinu biti izdvojeno 23,46 milijardi dinara.

Za projekte Nacionalnog investicionog plana i druga kapitalna ulaganja planirano je 9,35 milijardi dinara, a budžet će biti popunjavan i neutrošenim sredstvima iz prethodne budžetske godine.

Za rashode i plate u obrazovanju i kulturi namenjeno je 42 odsto novca koji za Vojvodinu izdvaja Republika, dok je za kapitalne rashode i investicije predviđeno 41,7 odsto budžeta.

Preostali deo budžeta, u iznosu od 10 milijardi dinara, biće upotrebljen za zarade i druge troškove pokrajinske uprave, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, zaštitu životne sredine i druge oblasti koje su u nadležnosti Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: