Akcije "Luke" nisu procenjivane

Institut ekonomskih nauka saopštio da nije procenjivao vrednost akcija “luke Beograd”.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.03.2008.

11:53

Default images

Institut ekonomskih nauka demantovao je navode pojedinih medija da je procenjivao tržišnu vrednost akcija "Luke Beograd", koja bi uticala na odluku vlasnika da kupuju ili prodaju svoje akcije.

Naučni saradnik Instituta Božo Drašković je u saopštenju precizirao da je za upravu "Luke Beograd" uradio samo procenu vrednosti imovine i uticaja te procene na vrednost akcija u knjigama preduzeća.

Podsećanja radi, u medijima je bilo navedeno da je Institut procenio da akcija "Luke" vredi 1.700 dinara, a da su akcionari "Luke" prodavali svoje akcije na berzi luksemburškom fondu "Vorldfin" daleko ispod cene, odnosno za 800 dinara.

Savet za borbu protiv korupcije uradio je nedavno izveštaj o toj transakciji u kojem se navodi da je prodajom državnog paketa u preduzeću "Luka Beograd” oštećena država, ali i mali akcionari.

Prema računici Saveta, oni su oštećeni za oko 50 miliona evra, a ako se uračuna i tržišna vrednost zemljišta, reč je i o znatno većem iznosu.

U dokumentu koji je "Luka Beograd" dostavila medijima, Drašković je naveo da je Ugovorom koji je sklopljen 6. aprila 2005. sa "Lukom Beograd" ugovoreno da uradi procenu vrednosti osnovnih sredstava - nekretnina, postrojenja i opreme, a kao obaveza navedena je "prezentacija rezultata uticaja promene vrednosti neto imovine na vrednost akcija u knjigama preduzeća".

"Institut i saradnici Instituta nisu preuzeli obavezu da vrše procenu vrednosti akcija, koja bi poslužila kao indikator za ponašanje vlasnika u slučaju njihove namere da prodaju ili kupuju akcije", navodi se u dokumentu i ukazuje da je neophodno voditi računa o razlikovanju pojmova "vrednost akcija u knjigama" od "procene vrednosti akcija".

Institut je naveo podatke da je utvrđena vrednost pojedinačne akcije "Luke" na bazi kapitala 300,65 dinara, na osnovu korigovane vrednosti 494,07 dinara po akciji, na osnovu procenjene vrednosti kapitala DNT metodom 342,24 dinara po akciji, a na osnovu procenjene vrednosti nekretnina i postrojenja 1.730,36 dinara po akciji.
Institut podseća da je u javnosti pominjano kako je Institut dao nekakvu 'procenjenu vrednost' od 1.700 dinara po akciji, kao i da prodavci akcije nisu imali dobru informaciju o vrednosti akcija, pa su saglasno tome svoje akcije prodali jeftinije nego što su mogli.

On napominje da procenu vrednosti akcija mogu da vrše za to posebno obučeni berzanski analitičari, i to na bazi tržišnih vrednosti akcija pojedinih kompanija na berzi, kao i da je tako procenjena vrednost akcija neobavezujuća za učesnike na tržištu.

Institut je, analizirajući imovinu "Luke Beograd", procenio da vrednost samo nekretnina postrojenja i opreme sa stanjem na dan 31. decembra 2004. iznosi 7,07 milijardi dinara ili približno oko 89,4 miliona evra. U navedenu vrednost je uključeno i procenjeno pravo korišćenja zemljišta u iznosu od približno 8,7 miliona evra.

"Luka" je smeštena na jednoj od najatraktivnijih lokacija u centru Beograda, a Urbanističkim planom koji je usvojen nekoliko meseci nakon prodaje, predviđeno je da na prostoru koje pripada Luci Beograd, od 220 hektara, kao i na zemljištu nizvodno od "Luke", površine 500 hektara, bude izgrađen stambeno poslovni prostor, a "Luka" izmeštena.

To bi još višestruko uvećalo vrednost investicije, za koju je luksemburška kompanija "Vorldfin" izdvojila nepunih 50 miliona evra.

Nakon sprovedenog prvog kruga svojinske transformacije, Akcijski fond je posedovao 30,88 odsto akcija, Fond PIO 10 odsto, dok je preostalih 59,12 odsto bilo u vlasništvu malih akcionara.

Posle objave preuzimanja, luskemburški investicioni fond "Vorldfin" poseduje 93,63 odsto kapitala "Luke Beograd", dok je kod malih akcionara preostalo 6,37 odsto akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: