Za Lastu tri zainteresovana kupca

Za kupovinu paketa od 64,4 odsto akcija Laste zainteresovani su izraelski Kavim, francuski Keolis i londonska firma Ariva.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.03.2008.

13:13

Default images

Generalni direktor tog autosaobraćajnog preduzeća Velibor Sovrović kaže da su „to tri firme koje su posetile sobu za sastanke Laste i sobu sa podacima u Agenciji za privatizaciju".

On je rekao da zna da su pomenute firme otkupile tendersku dokumentaciju, ali je i naglasio da nije upoznat da li će do 4. aprila, kada ističe krajnji rok, dostaviti obavezujuću ponudu.

"Zadovoljan sam veličinom i snagom tih firmi i mislim da bi oni mogli da budu strateški partneri za saobraćaj Srbije", kazao je Sovrović naglašavajući da su sve tri firme ugledne multinacionalne kompanije.

Dva najveća potencijalna igrača u predstojećoj privatizaciji Ariva i Keolis prevoz putnika obavljaju sa više od 20 hiljada autobusa, a veličinu ovih kompanija, koje posluju u najmanje desetak zemalja, ilustruje i podatak o preko 30 hiljada zaposlenih.

Tender za prodaju Laste raspisan je 16. novembra 2007. godine, i prvobitni rok za dostavljanje konačnih obavezujucih ponuda bio je 8. februar 2008. godine, ali je Agencija taj rok prvo produžila do 7. marta, a zatim do 4. aprila.

Uslov za učestvovanje na tenderu je da se potencijalni kupac bavi prevozom najmanje tri poslednje godine, da je u 2007. godini koristio najmanje 250 autobusa, a da je u 2006. imao poslovni prihod od najmanje 150 miliona evra.

Lasta ima 785 autobusa i najveći je prevoznik u jugoistočnoj Evropi. Akcijama Laste na Beogradskoj berzi trguje se od kraja avgusta 2007. godine, a poslednja dostignuta cena akcije iznosila je 2.650 dinara. Imovina preduzeća se procenjuje na oko 100 miliona evra.

Veliki igrači u autoprevozu

Inače, do sada su domaće autoprevoznike uglavnom kupovali pomenuti Kavim, ali i francuska kompanija Veolia. Kavim je već vlasnik nekoliko autoprevoznika u Srbiji kao što su Sandžaktrans, a većinski je vlasnik i Autoprevoza iz Čačka i Jedinstva iz Vranja.

Ta firma je i najveći privatni prevoznik u Izraelu i ima učešće u najvećoj fabrici autobusa u Izrelu - Merkavim. Ona je ranije najavila da će pokušati da učestvuje na tenderu za Ikarbus, a ako ne budu uspešni u toj kupovini otvoriće sopstvenu fabriku za proizvodnju autobusa u regiji.

Kompanija Veolia je putem tenderske privatizacije u svoj sistem uvela požarevački Litas. Prisustvo te kompanije na tržištu Srbije predstavlja "pravu riznicu" s obzirom da poseduje 350 svojih firmi širom sveta i preko 35 hiljada autobusa, drži metro u Stokholmu, tramvajski saobraćaj u Barseloni i ima oko 50 brodova.

Od domaćih kupaca, nezaobilazni je vojvođanski biznismen Mile Jerković u čije je "carstvo" ušlo nekoliko transportnih preduzeća - Sremekspres iz Sremske Mitrovice, Severtrans iz Sombora, "Autosaobraćaj 7. juli" iz Šapca, Topolatrans iz Bačke Topole, Autobanat iz Zrenjanina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: