Dinkić: Bum na tržištu nekretnina

Tržište nekretnina u Srbiji doživeće veliku ekspanziju, ocenio je danas ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2008.

14:02

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je tržište nekretnina u Srbiji atraktivno i da su naročito velike mogućnosti ulaganja u nekretnine u procesu privatizacije.

Dinkić je podsetio da će kupovina pojedinih preduzeća s obzirom na imovinu koju imaju zapravo značiti ulaganje u nekretnine, navodeći kao primere preduzeće "Progres" čija se privatizacija priprema, hotele "Slavija" i "Šećeranu Beograd", čiji će se kupac ugovorom obavezati da izmesti fabriku iz užeg centra grada.

Postoje i mogućnosti za ulaganja u izgradnju turističkih objekata na Staroj planini i Paliću, kupovina banjskih lečilišta, čija je privatizacija nedavno pokrenuta, i prodaja imovine "Geneksa" u Begradu i na Kopaoniku. "Pokrenuta je inicijativa za privatizaciju banje 'Merkur' iz Vrnjačke Banje i Banje Koviljače i ideja je da te banje zadrže program lečenja koje će finansirati Republički fond zdravstvenog osiguranja kao i modernizaciju objekata", naglasio je Dinkić.

Dinkić je rekao da i dostignute cene prilikom prodaje pojedinih nekretnina govore o potencijalu koji leži u tom sektoru, navodeći kao primer prodaju lokala "Jugoeskporta" (32.000 evra po kvadaratu) i Robne kuće Beograd (360 miliona evra).

Ministar je naveo i da rastu strane direktne investicije i da će "Srbija ako nastavi put ka EU i otvorenoj privredi investicije kretati od tri do pet milijardi evra, od čega će jedan deo sigurno otići u sektor nekretnina".

Parivodić: U Srbiji je skupo i sporo graditi

Savetnik premijera Srbije Milan Parivodić ocenio je da je u Srbiji "skupo i sporo graditi" zbog nesrazmernog odnosa između ponude i tražnje za nekretninama i ukazao na neophodnost sprovođenja reformi zakona u toj oblasti.

"U Srbiji je, uprkos velikoj navali novca, skupo i sporo graditi, što povećava potražnju i podiže cenu. Ljudi, međutim, nastavljaju da grade, jer se ostvaruju visoki profiti koji se kreću između 50 i 100 procenata, usled male ponude", rekao je Parivodić na konfenciji o tržištu nekretnine u Srbji, u organizaciji magazina Ekonomist.

Objašnjavajući procese na domaćem tržištu nekretnina, on je ocenio da u Srbiji postoji manjak industrijskog, prodajnog i kancelarijskog prostora, i da tu ima potencijala za rast, ali da je od suštinskog značaja sprovesti zakonsku reformu u ovoj oblasti.

Parivodić je naglasio da, pre svega, treba doneti novi zakon o planiranju i izgradnji, zakon o denacionalizaciji gradskog građevinskog zemljišta i smanjiti posredovanje birokratije u dobijanju građevinskih dozvola.

"Novi zakon o planiranju i izgradnji mora jasno da definiše hijerarhiju urbanističkih planova. Mi i dalje imamo zbrku između generalnih i detaljnih planova i često se dešava da plan nižeg hijerarhijskog nivoa 'pretekne' nad generalnim planom", ukazao je on.

Kao pozitivan primer u praksi, Parivodić je naveo već doneti Zakon o hipoteci, koji je u velikoj meri oslobodio finanijski potencijal banaka i omogućio stavljanje hipoteke na neuknjižene i neizgrađene objekte, kao i omogućio vansudsku hipotekarnog objekta.

"Skratili smo vreme prodaje objekta sa tri do pet godina, na šest do osam meseci", dodao je on.

Državna monopolizacija gradskog građevinskog zemljišta, plaćanje visokih naknada za njegovo korišćenje, usložnjena birokratija i otežano dobijanje građevinskih dozvola, samo su neki od problema tržišta nekretnina koje je apostrofirao Parivodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: