"Bambi-Banat" ulaže u proizodnju

Koncern "Bambi-Banat" AD će u ovoj godini investirati više od 10 miliona evra u proizvodnju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.03.2008.

08:14

Default images

Veći deo tih sredstava biće uložen u fabriku u Vršcu, gde će se proizvoditi najkvalitetnija čokolada u Srbiji, izjavio je Tanjugu generalni direktor Koncerna Miroslav Miletić. Krajem prošle godine "Bambi - Banat" je usvojio srednjoročnu Strategiju razvoja od 2008. do 2010. godine, koja predviđa rast po stopi od najmanje 15 odsto godišnje, naveo je Miletić.

On je dodao da bi to konkretno značilo da se u 2008. godini očekuje prodaja oko 31.000 tona proizvoda, u 2009. oko 35.000 tona, a u 2010. oko 41.000 tona.

Investicije od preko 10 miliona evra biće usmerene u razvoj novih proizvoda, a prema rečima predsednika "Salforda" Judžina Džefrija, 2008. godina će za "Bambi - Banat" biti "godina čokolade", naveo je Miletić i objasnio da će više od polovine investicija biti usmereno na fabriku u Vršcu, gde će se proizvoditi najkvalitetnija čokolada na ovim prostorima.

Plan "Bambija" je nastavak trenda rasta produktivnosti koji je proteklih godina iznosio 20 odsto godišnje, rekao je on i naveo da su modernizacija proizvodnog procesa i optimizacija broja zaposlenih već duže prisutni i da će se nastaviti i u 2008.

"Bambi" i "Banat" su imali zajedno oko 2.000 zaposlenih, a posle stimulativnog programa uz otpremnine, koncern sada ima oko 1.200 radnika.

Miletić je nagovestio da se u prvoj polovini 2009. očekuje da "Bambi - Banat" pređe iz ruku investicionog fonda "Salford", kao većinskog akcionara, u vlasništvo neke od velikih multinacionalnih kompanija, koja bi pomogla da proizvodi te domaće kompanije naprave prodor na tržista širom sveta.

Miletić je 2007. godinu označio kao najuspešniju po poslovnim rezultatima u istoriji "Bambija", jer je prodaja zabeležila rast od 16 odsto, dok je izvoz povećan za 17,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu i naveo da je prošle godine Koncern proizveo oko 28.000 tona raznih konditorskih proizvoda.

Od ukupne proizvodnje "Bambi - Banat" je oko dve trećine plasirao na domaće tržište, a trećinu izvezao, i to najviše u zemlje regiona, rekao je Miletić i dodao da je u prošloj godini zabeležen ukupan prihod od preko 70 miliona evra, a od izvoza je ostvarena zarada od oko 20 miliona evra.

"Bambi - Banat" je prošle godine obeležio 40. godišnjicu postojanja i to liderskom pozicijom na srpskom tržištu konditorskih proizvoda, sa udelom od 25 odsto, od čega je samo u proizvodnji keksa udeo bio čak 40 odsto.

Miletić je podsetio da je u grani konditorske proizvodnje na srpskom tržištu prosečni rast u protekle tri godine bio od pet do sedam odsto, a "Bambi - Banata" od 15 do 17 odsto i napomenuo da su očekivanja menadžmenta i vlasnika koncerna da on preraste u "mini multinacionalnu kompaniju".

Govoreći o brojnim domaćim i međunarodnim nagradama, Miletić je rekao da je njemu najznačajnije priznanje časopisa "Biznis" za višegodišnje uspešno upravljanje kompanijom, jer su ga dodelili novinari, a od nagrada samoj kompaniji izdvojio je prošlogodišnju, sa Novosadskog sajma, kad su deca ocenila da "Bambi - Banat" "pravi slatkiše bolje nego njihove bake".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: