Akcionari Beka protiv preuzimanja

Mali akcionari preduzeća Beko nastojaće da spreče "neprijateljsko preuzimanje" firme od strane tajkuna.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.02.2008.

15:31

Default images

Sekretar Udruženja malih akcionara tog preduzeća Vesna Tatalović kaže da za preostalu imovinu Beka, pre svega za dve robne kuće u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, vlada veliko interesovanje kupaca.

Ona je navela da su za Robnu kuću u Knez Mihailovoj ulici broj 16, prema saznanjima akcionara, zainteresovani biznismeni Vuk Hamović, Vojin Lazarević i Filip Cepter. Reč je o veoma atraktivnom i skupom poslovnom prostoru, odnosno cena kvadratnog metra na ovoj lokaciji nije manja od 20.000 evra.

Tatalovićeva je istakla da kompanija Beko trenutno na računu ima između 25 i 30 miliona evra što je dovoljno da se namire svi poverioci. Predsednik Udruženja malih akcionara Srbije Branko Dragaš rekao je da prema procenama tog udruženja preostala neprodata imovina preduzeća Beko vredi 140 miliona evra, a pojedinačna akcija akcionara 270 evra.

On je naveo da je osnovna ideja da se akcionari Beka koji poseduju 60 odsto akcijskog kapitala Beka udruže, formiraju kontrolni paket i ponude ga na prodaju putem berze. Na taj način izbegli bi se razni "špekulativni scenariji" kao što je, na primer, da posle izlaska preduzeća iz stečaja neko od tajkuna otkupi 40 odsto akcija od Akcijskog fonda, a zatim da ponudu za preuzimanje i njome prikupi dodatnih 11 odsto akcija, koliko je nepohodno za upravljanje preduzećem, rekao je Dragaš.

On je naglasio da je 30 miliona evra na računu preduzeća Beko samo deo imovine. Tu su još poslovni prostori u Knez Mihailovoj i ulici Cara Dušana, potraživanja Beka u Hrvatskoj i Sloveniji, kao i 94 stana koja su u vlasništvu te firme u Beogradu.

U Udruženju akcionara Beka okupljeno je 4.537 akcionara i oni su vlasnici 60 odsto ukupnog kapitala tog akcionarskog društva. Plan akcionara je da se posle izlaska iz stečaja održi osnivačka skupština novog akcionarskog društva i uradi nova procena kapitala.

Akcionari zahtevaju i da Trgovinski sud što pre zakaže deobno ročište, jer dodatno prolongiranje stečaja samo nanosi štetu Beku. Samo za plate stečajnog upravnika i njegovih pomoćnika izdvaja se mesečno oko milion dinara. Preduzeće Beko nalazi se u stečaju od 12. februara 2003. godine i do sada je od prodate imovine prihodovano do 66 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: