Struja poskupljuje za 7,6 odsto

Vlada Srbije odobrila je danas predlogu EPS-a za poskupljenje struje u proseku za 7,6 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

11:04

Default images

Elektroprivreda Srbije zatražila je od vlade da zajedno sa novim tarifnim sistemom za obračun električne energije, od 1. marta struja i poskupi i to u proseku za 7,6 odsto, što je za 1,8 odsto više nego u prethodnom zahtevu te kompanije pred Novu godinu.

Kako kažu u Elektroprivredi Srbije, struja će za domaćinstva poskupeti za 3,6 odsto, a za ostale potrošače poskupljenje će biti veće što je potrošnja veća, tako da bi pojedinim potrošačima cene bile neznatno veće, dok bi druge kategorije struju plaćale i do 20 odsto više.

EPS je u prošloj godini krajem avgusta i pred Novu godinu tražila poskupljenje struje za nešto više od pet odsto, ali je vlada taj predlog oba puta odbila. Prvi put zbog toga što bi povećanje cena uticalo na rast inflacije, dok je drugi put zahtev odbijen bez obrazloženja, a razlog su bili predstojeći izbori za predsednika.

Predlog EPS-a za poskupljenje struje urađen je na osnovu metodologije i tarifnih sistema Agencije za energetiku, a to će omogućiti da u računu za struju budu prikazani pojedinačni troškovi u svim fazama proizvodnje i distribucije, a čiju opravdanost proverava Agencija. To je najvažnija novina tarifnog sistema.

Primena tarifnog sistema za obračun struje odlagana je prošle godine dva puta. Prvi put na zahtev EPS-a zbog, kako je obrazloženo, tehničkih razloga, a nije stupio na snagu ni 1. septembra, iako je tada sve bilo spremno za njegovu primenu, jer bi najveće poskupljenje zadesilo potrošače koji najmanje troše struju.

Šest meseci kasnije, u tarifnom sistemu ništa nije promenjeno, ali se ipak predlaže njegova primena, pa se postavlja pitanje da li je to bio pravi razlog za njegovo odlaganje. Struja je poslednji put poskupela 15. maja prošle godine i to u proseku za 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: