PKS za veću razmenu sa Rusijom

Trgovinska i ekonomska saradnja Srbije i Moskve niža je od potencijala, ocenjeno je na sastanku zajedničke ekspertske radne grupe.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.02.2008.

08:18

Default images

U državno-privrednoj delegaciji Srbije su ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i privrednici iz Srbije.

Kopredsednik radne grupe s ruske strane Mihail Višegorodcev je ocenio da je poboljšanje trgovinsko-ekonomske saradnja između Srbije i grada Moskve, od poslednjeg sastanka, veoma daleko od idealnog, i da su rezultati skromni, posebno u oblasti farmaceutske industrije i trgovine, gde postoje velike mogućnosti.

On je naveo da su količine lekova i prehrambenih proizvoda isporučene iz Srbije, prema podacima Vlade Moskve, veoma male, i da ih je potrebno povećati na desetine puta.

Višegorodcev je ukazao da Moskva dnevno troši 31.000 tona hrane, i da su zato mogućnosti za plasman srpskih proizvoda veoma velike.

"Ako možete da isporučite, mi ćemo kupovati, čekamo predloge srpske strane kako bi isporuke bile povećane", naveo je on.

Bubalo je ukazao da bi uspešnija saradnja Srbije i Moskve omogućila da se smanji deficit u trgovinskoj razmeni između Rusije i Srbije, jer je Srbija u 2007. izvezla u Rusiju robe u vrednosti od 460 miliona dolara, a uvezla za dve milijarde i 600 miliona.

Milosavljević je naveo da je neophodno rešiti niz birokratskih i drugih problema koji otežavaju ulazak srpske robe.

Naveo je da je neophodno zvanično proširiti spisak robe oslobođene carine, uskladiti sertifikate dve države u oblasti veterinarske i fito-sanitarne kontrole, povećati broj dozvola za ulazak kamiona u Rusiju, pomoći da se srpska roba nađe u velikim trgovinskim lancima.

Višegorodcev je naveo da ta ograničenja postoje na federalnom nivou u Rusiji, ali da će Vlada Moskve pomoći da se ona prevaziđu.

Na sastanku je dogovoreno da se strane međusobno obaveštavaju o budućim tenderima i da se razmotri mogućnost potpisivanja međudržavnog, paritetnog sporazuma, kojim bi se dodelili placevi u Moskvi za otvaranje "Srpske kuće" i u Beogradu za otvaranje "Ruske kuće", za promociju i prodaju srpske, odnosno ruske robe.

Ministar Bubalo će danas razgovarati sa kopredsednikom međudržavne komisije Srbije i Rusije za bilateralnu saradnju Sergejem Ssojguom, a sutra će se članovi delegacije Srbije sastati sa gradonačelnikom Moskve Jurijem Lužkovim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: