Prihod Merkatora u Srbiji 344 mil €

Slovenačka grupa Merkator objavila je da je u 2007. godini u Srbiji povećala prihod za 70 odsto, na 344 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

16:33

Default images

Predstavnici uprave Merkatora su na konferenciji za novinare u Ljubljani kazali da je 14 odsto ukupnog prihoda te kompanije ostvareno u Srbiji i da je veća prodaja zabeležne samo na tržistu Slovenije, gde je prodata roba vredna 1,7 milijardi evra.

Direktorka kompanije Merkator-S sa sedištem u Novom Sadu Stanka Čurović kazala je da je za 2008. godinu planiran rast prihoda u Srbiji od 10 odsto, na 380 miliona evra i investicije od 25 miliona evra.

Prema njenim rečima, 20. marta biće otvoren Merkator centar u Nišu, u maju bi trebalo da bude otvoren prvi Merkatorov "keš end keri" objekat na srpskom tržištu, koji će biti u Beogradu, a planirano je i otvaranje tržnih centara u Kragujevcu i Kruševcu.

Boljim poslovnim rezultatima Merkatora u Srbiji i rastu prihoda za 70 odsto u 2007, istakla je Čurovićeva, doprinela je integracija preduzeća M-Rodić u Merkator sistem, ali i organsko širenje kompanije otvaranjem novih prodavnica.

Čurovićeva je kazala da je poslovanje u prošloj godini obeleženo pritiskom na smanjenje trgovačkih marži, zbog povećanja konkurencije i niske kupovne moći, ali je dodala da je na uslove rada pozitivno uticala primena trgovinskog sporazuma CEFTA. Merkator na srpskom tržištu ima udeo od osam odsto, a do 2010. godine je, prema strateškom planu kompanije, planirano povećanje na 15 odsto.

Tržišni udeo u Hrvatskoj je šest odsto, a do 2010. bi trebalo da bude povećan na 15 odsto, u Bosni i Hercegovini je dva odsto a planirano je povećanje na 10 procenata.

Na rafovima srpskog Merkatora 50 odsto robe je iz Srbije, a 10 odsto iz Slovenije, dok 70 odsto robe isporučuju srpski dobavljači. Domaća roba je zastupljena sa 50 odsto na hrvatskom tržištu, sa 30 odsto na tržištu Bosne i Hercegovini i sa 70 procenata u Sloveniji.

U srpskom Merkatoru, koji čine kompanije Merkator-S i M Rodić, zaposleno je 3.580 ljudi pošto je od početka godine do sada otvoreno 260 radnih mesta. Na godišnjem nivou planirano je zapošljavanje 720 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: