Vip ima pola miliona korisnika

Kompanija Vip mobajl (Vip mobile) je za šest meseci poslovanja u Srbiji zauzela šest odsto tržišta sa 508.800 aktivnih korisnika.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

15:28

Default images

Predsednik Uprave Vip mobajl Aleksandar Šperl kazao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je ta kompanija u 2007. godini uložila 99,4 miliona evra u izgradnju mreže, infrastrukturu, marketing i razvoj brenda.

Od početka poslovanja u julu prošle godine ćerka kompanija austrijskog Mobilkoma zaposlila je 445 stručnjaka i menadžera, rekao je on, podsećajući da je prvobitno bilo planirano upošljavanje oko 300 ljudi.

Prema njegovim rečima, Vip mobajl će nastaviti ulaganja u širenje sopstvene mreže i da do kraja novembra ove godine poveća pokrivenost sa 20 na 50 odsto, kako je i predviđeno ugovorom o davanju licence, a istovremeno će nastaviti da koristi mrežu Telekoma Srbije kako bi obezbedio potpunu pokrivenost korisnicima.

Šperl je podsetio da je do kraja 2009. godine planirano da ulaganja dostignu 250 miliona evra, navodeći da je uz plačenu licencu od 320 miliona evra, Mobilkom Austrije najveći grinfild investitor u Srbiji.

On nije mogao da precizira koliko će novca biti investirano u ovoj godini, ali je najavio da će ulaganja biti značajna kao i u prvoj godini poslovanja, a zavisiće i od tempa razvoja same kompanije na domaćem tržištu.
Finansijski direktor Vip mobajla Roland Hajdner kazao je da je u 2007. godini ta kompanija na srpskom tržištu zabeležila prihod od 13,7 miliona evra, ali da je s obzirom na velika ulaganja ukupno ostvaren gubitak pre oporezivanja od 72,6 miliona evra.

Prema njegovim rečima, otvoreno je 20 prodajnih centara širom Srbije.

Predstavnici Vip mobajla su kazali da su do sada potpisali ugovore o romingu sa 20 zemalja, a da će do kraja 2008. godine korišćenje te vrste usluga proširiti na sve zemlje Evrope.

Predsednik Uprave Vip mobajla je istakao da je dolaskom te kompanije, još oko 100 preduzeća dobilo nove poslove, a indirektno je zaposleno više od 1.500 ljudi.

Navodeći da je Vip mobajl prvi operater mobilne telefonije koji je srpskom tržištu omogućio kupovinu uređaja Blekberi (Balckberry) iz Vodafona, Šperl je najavio da će u saradnji sa tom kompanijom biti uvedeni i novi uređaji, u skladu sa potrebama potrošača.

Vip mobajl je član Mobilkom Austrija grupe, koja je u 2007. godini imala ukupan od prihod od tri milijarde i dobiti pre kamata i poreza
(EBIT) od 637,5 miliona evra.

Grupa uslužuje 15,4 miliona korisnika u osam zemalja, uključujući i nove članove iz Srbije i Makedonije, kao i poslednje pripajanje MDC (Belorusija).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: