Popović: Nastaviti plaćanje duga

Srbija mora da nastaviti da plaća spoljni dug koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, kaže Nenad Popović.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

15:10

Default images

Zamenik predsednika Koordinacionog tela Srbije za Preševo, Bujanovac i Medvedju Nenad Popović objašnjava da bi u suprotnom priznala nezavisnost južne pokrajine.

"Neplaćanjem dugova izašli bismo u susret Albancima koji su na pregovorima u Beču neprestano insistirali na tome da preuzmu servisiranje spoljnog duga od Srbije, čime bi bila potvrdjena nezavisnost njihove lažne države, a Srbiji osporen suverenitet na delu teritorije", izjavio je Popović i rekao da bi time Srbija sebi nanela trajnu i nenadoknadivu štetu, jer pitanje spoljnog duga "nije samo ekonomsko, već i političko" pitanje.

"Dug je najmanji problem u pregovorima i oko njega ćemo se lako sporazumeti kada sednemo za sto, ono je samo deo ukupnih statusnih pitanja“, ukazao je on i dodao da smatra pogrešnim argument da je novac od plaćanja kosovskog duga potrebno preusmeriti na razvoj srpskih sredina na Kosovu i Metohiji.

On kaže da su "izdaci budžeta Srbije za ovu godinu oko 12 milijardi dolara, čime ovogodišnja rata kosovskog duga od 92 miliona dolara čini manje od jedan odsto ukupnih rashoda".
Srbija mora nastaviti sa servisiranjem spoljnog duga koji se odnosi na KiM
"Mi se zapravo odričemo suvereniteta nad Kosovom i Metohijom i celokupne imovine koja je finansirana tim kreditima za manje od jednog procenta godišnjih budžetskih rashoda“, rekao je on.

Poziv na prekidanje plaćanja duga koji se odnosi na Kosovo i Metohiju bio bi, po njegovim rečima, presedan u međunarodnoj praksi, jer je to međunarodna obaveza Srbije. "Dug se može otpisati od strane poverilaca, ali nikako se ne sme prekidati sa plaćanjem. Time bi se ozbiljno narušili odnosi naše zemlje sa kreditorima i poveriocima, što bi ugrozilo kreditni rejting zemlje i povećalo kamatne stope na kredite", naglasio je on.

Popović je rekao da „Srbija kao ozbiljna država mora nastaviti sa servisiranjem spoljnog duga koji se odnosi na Kosovo i Metohiju bez obzira na grubo kršenje međunarodnog prava od strane privremenih institucija samouprave".

Prema njegovim rečima, pitanje duga rešava se sporazumom i sve dok se ne postigne dogovor o načinu na koji će on biti raspodeljen, Srbija će nastaviti da ga otplaćuje.

"Mi moramo insistirati na tome da se u dug Kosova i Metohije uračunaju ne samo glavnica duga i tekuća kamata, već i oportunitetni troškovi koji predstavljaju iznos koji bismo dobili da smo ta ista sredstva plasirali u nekoj od međunarodnih banaka", istakao je Popović i naglasio da se pitanje duga mora rešavati samo u okviru kompleksa pitanja koja se tiču statusa Kosova i Metohije.

Vraćanje duga u dogovoru sa poveriocima

Ministar finansija Srbije Mirko Cvetković kaže da Srbija treba da nastavi da otplaćuje kosovski dug sve dok se ne postigne drugačiji dogovor sa inostranim kreditorima.

"Garant kosovskog duga prema inostranim kreditorima je država Srbija i ona tu obavezu ima sve dok se sa tim kreditorima ne postigne neki drugačiji dogovor", rekao je Cvetković.

Ako bi Srbija sada prestala da otplaćuje kosovski dug, kako je naglasio, došla bi u situciju da se naruši njen rejting i povećaju kamate na taj dug, odnosno da izgubi poverenje inostranih finansijskih institucija i dovede u pitanje sve buduće transakcije sa tim institucijama.

Odluka o daljoj otplati kosovskog duga treba da se donese tek posle dogovora sa povericima tog duga. "Pregovori sa tim poveriocima su počeli pre nekoliko meseci i oni i dalje traju", naveo je Cvetković i dodao da za sada ne postoji mogućnost da Srbija, iako uredno otplaćuje kosovski dug, naplaćuje poreze na tom delu teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: