“Britanski investitori oprezni"

Grovs: Britanski investitori pažljivo će proceniti da li i na koji način politička situacija u Srbiji utiče na njihove interese.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

08:30

Default images

Šef trgovinskog odeljenja ambasade Velike Britanije u Beogradu Nik Grovs (Nick Groves) kaže za B92 da je još rano proceniti kako će jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i trenutna politička situacija u Srbiji uticati na poslovanje britanskih investitora i njihove planove da ulažu u srpsku ekonomiju.

„Ne bih želeo da špekulišem šta bi trenutna situacija mogla da znači za planove potencijalnih investitora. Siguran sam da neće reagovati ishitreno, već da će pokušati da dobiju što više relevantnih informacija na osnovu čega će proceniti rizik investicije i tako doneti odluku koja je najbolja za interese njihove kompanije", naveo je on.

Prema ranijim najavama iz britanske ambasade u Beogradu, investitori iz te zemlje su iskazali interesovanje da u Srbiji ulažu u banjski turizam, automobilsku, elektronsku i tekstilnu industriju. „Ja nemam utisak da je trenutna situacija uplašila investitore - i dalje su zainteresovani za poslovne prilike koje su prethodno uočili, ali će svakako podrobno analizirati uticaj novonastalih okolnosti po njihove buduće planove", rekao je Grovs.

On je istakao da britanska ambasada u Srbiji nije uticala na ponašanje invetitora iz te zemlje, niti im davala preporuke u vezi sa tim šta da učine i kako da se ponašaju posle napada na više diplomatskih i konzularnih predstavništava 21. februara u Beogradu.

Groves je ocenio da trenutna politčka kriza neće imati trajne posledice ukoliko se situacija relativno brzo smiri i ako put kojim Srbija bude išla bude jasno definisan i stabilan.

„Srpska vlada bi poslala veoma dobar signal ako bi se u skorijoj budućnosti stekli uslovi koji bi omogućili potpisivanje Prelaznog sporazuma sa Evropskom unijom i doveli do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Primeri drugih zemalja koje su napredovale u procesu pridruživanju EU, pokazuju da je jasno evropsko određenje predstavljalo veliki podsticaj za strane investitore", kazao je šef trgovinskog odeljenja britanske ambasade u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: