Berza: Rast prometa uz pad indeksa

Indeksi akcija Beogradske berze ponovo su oslabili, Belex15 za 0,38 odsto, a opšti Belexline za 0,26 procenata.

Izvor: Beta

Utorak, 26.02.2008.

15:15

Default images

Promet je porastao na 116,33 miliona dinara, odnosno na 1,41 milion evra, dok je učešće stranih investitora bilo je 36 odsto u ukupnoj i par procenata manje u trgovini akcijama.

Šampion dana u kontinuiranoj trgovini je beogradsko građevinsko preduzeće Planum [PLNM] sa dvocifrenim rastom, od 17,8 odsto, na 5.198 dinara, uz skroman promet. Na listi dobitnika slede Progres [PRGS] sa plusom od nešto više od pet i zrenjeninski Dijamant [DJMN] sa četiri procenta.

Porasle su i akcije dve od tri kompanije sa A Listinga Berze, holdinga Energoprojekt [ENHL], za neznatno više od procenat, i pirotskog Tigra [TIGR], za 0,6 odsto. Pri tome je akcijom Energoprojekta ostvaren i značajniji promet, od 4,35 miliona dinara.

Među gubitnicima, najviše je pala akcija Politike [PLTK], za 12,8 odsto, na 401 dinar, odnosno do dosadašnjeg minimuma. Akcije Dunav osiguranja [DNOS] pojeftinile su 6,2 odsto, Messer Tehnogasa [TGAS] 4,3 odsto, Vitala [VITL] 3,8 procenata, a užičkih Puteva [PUUE] 3,7 odsto.

Na listi akcija sa najvećim prometom, pored Energoprojekta, nalaze se banke. Predvodi Jubmes [JMBN] sa 12,75 miliona dinara prometa, a slede niška AIK banka [AIKB] sa 8,33 miliona, Privredna [PRBN] sa 4,38 i Agrobanka [AGBN] sa 4,16 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveći promet ostvaren je akcijama novosadske BB Minakve [BBMN], od 3,05 miliona dinara, po ceni za 10,59 odsto višoj nego u prethodnoj trgovini.

Prometi veći od dva miliona dinara ubeleženi su na tom segmentu i u trgovini akcijama DDOR Novi Sad [DDNS], NLB LHB banke [LHBN], Montinvesta [MOIN], Podrinja [PODR] i Zastave tapacirnice [ZTPC].

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: