Neredi su loša poruka za strance

Neredi i paljenje ambasada poslali su najgoru moguću poruku inostranim investitorima, tvrde berzanski stručnjaci.

Izvor: B92, EM portal

Petak, 22.02.2008.

13:41

Default images

Oni procenjuju da dalja događanja na Berzi zavise isključivo od političkih prilika u Srbiji i da na Berzi trenutno vlada iščekivanje da li će u Srbiji uskoro doći do stabilizacije društevno-političke situacije.

Vesna Stanković, direktorka brokerske kuće MaxDill, kaže da je promet na Berzi juče bio oko milion evra, što je pad od oko 70 procenata u odnosu na dnevni promet od pre nekoliko dana. "Nema novih investitora na strani kupovine, ali nema ni prodaje, što na kraju i mora rezultirati niskim prometom", kaže ona.

Ona smatra da je paljenje ambasada SAD i Hrvatske i kamanovanje ostalih ambasada loš znak za strane investitore, koji su prethodnih i ove godine obavili većinu trgovanja na Beogradskoj berzi. Procenjuje se da su u 2006. i 2007. na Beogradskoj berzi najviše pazarili investitori iz Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Nenad Gujaničić iz Sinteza Invest Group kaže da su jučerašnja dešavanja sigurno poslala najgoru moguću poruku inostranim investitorima, koji su verovali da će do stabilizacije društevno-političke situacije uskoro doći.

"Iako teoretski, portfeljni investitori mogu svoje ulaganje povući u roku od tri trgovačka dana, to se svakako neće desiti kada su u pitanju veliki inostrani ulagači jer je tržište isuviše plitko da apsorbuje velike promete. Ono što je još izvesnije jeste da je prva polovina godine izgubljena za dolazak novih, velikih portfeljnih investitora", kaže Gujaničić. On je podsetio da bi se period od poslednjih nekoliko dana na Beogradskoj berzi mogao okarakterisati kao vreme velike suzdržanosti investitora i iščekivanja stabilizacije političkih prilika.

Branislav Jorgić, direktor brokerske kuće Jorgić broker, kaže da na Beogradskoj berzi trenutno vlada iščekivanje i da će buduća događanja zavisiti od toga da li će se situacija oko Kosova završiti na miran i demokratski način ili ne.

"Bitno je šta će se događati narednih mesec dana. Ako dođe do eskalacije neće biti dobro, ali ako se situacija bude smirivala, to će prepoznati i investitori", kaže Jorgić i podsetio da u vidu treba imati tri grupe investitora. Oni koji su došli kroz green field investicije će sigurno ostati u Srbiji.

Drugu grupu treba povezati s tenderima koji mogu i drugačije da se ponašaju, a treća su portfolio investitori koji dolaze i odlaze procenjujući mnoge faktore, uključujući politički rizik.

Austrijski privrednici zabrinuti zbog napada

Predstavnici austrijskih firmi u Srbiji zabrinuti zbog napada na predstavništva i poziva na bojkot. Najviše nedostaje nedvosmislen stav Beograda za nastavak ekonomske saradnje sa Austrijom.

"Pokušavamo da smirimo predstavnike kompanija, ali je u ovom trenutku teško pozvati bilo koga da ulaže u Srbiju", rekla je Tijana Jočić, ataše za trgovinu u Ambasadi Austrije.

"Najviše nedostaje zvaničan stav vlasti Srbije kojim bi bile otklonjene sumnje oko opredeljenosti za očuvanje dobrih ekonomskih odnosa sa austrijskim kompanijama, odnosno stranim kompanijama uopšte. U predstavništvima austrijskih firmi u Srbiji zaposleno je oko 20 hiljada građana Srbije, a ovo što se dešava neće doprineti ekonomskom procvatu Srbije", ocenila je ona.

Tokom sinoćnih demonstracija u Beogradu, pored ambasada pojedinih država koje su priznale nezavisnost Kosova, na udaru su se našle i ekspoziture austrijskih banaka, konkretno Rajfajzen i Unikredit banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: