Uskoro kompanija za PEOP naftovod

Zajednička kompanija koja bi trebalo da ubrza rad na izgradnji Panevropskog naftovoda Konstanca-Trst biće formirana u martu.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2008.

13:36

Default images

Predstavnici Hrvatske, Italije, Rumunije i Srbije, uz učešće predstavnika Evropske Komisije, dogovorili su se o koracima koje će preuzeti, kako bi u martu bila formirana zajednička razvojna kompanija, koja bi trebalo da radi na izgradnji Panevropskog naftovoda Konstanca-Pančevo-Trst, saopšteno je danas iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

To će biti prvi konkretan korak posle potpisivanja Ministarske izjave koju su u martu prošle godine potpisali resorni ministri pet zemalja kroz koje će naftovod proći, a kompanija bi trebalo da obezbedi sve potrebne studije, prava prolaska, dozvole i međudržavne sporazume, kako bi projekat mogao biti ponuđen mogućim investitorima (naftne kompanije i međunarodne finansijske institucije).

Panevropski naftovod je važan projekat kojim se predviđa snabdevanje evropskog tržišta naftom iz kaspijskog regiona, a trasa tog regionalnog infrastrukturnog objekta vodi od rumunske luke Konstanca na Crnom moru preko Srbije, Hrvatske i Slovenije do Transalpskog naftovoda u Trstu i dalje do italijanskih i evropskih rafinerija. Ukupna dužina naftovoda je oko 1230 km. Postojeći segmenti Jadranskog naftovoda, od Novog Sada do Omišlja, se mogu koristiti za transport sirove nafte, tako da se investicija može značajno umanjiti.

Na srpskoj teritoriji bi bilo izgrađeno 210 kilometara naftovoda, s ulaskom iz Rumunije u visini Vršca, preko Pančeva do hrvatske granice. Grane naftovoda bi išle ka Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Makedoniji.

Postoji mogućnost da se projektu priključi i francuska kompanija Total, koja je zainteresovana za produžetak naftovoda do Marseja, na jugu Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: