NBS reagovala na pozive na bojkot

Narodna banka Srbije danas je reagovala povodom anonimnih poziva na bojkot inostrane robe i banaka.

Izvor: B92

Petak, 22.02.2008.

13:42

Default images

NBS je saopštila da su „sve banke koje posluju na srpskom bankarskom tržištu domaće banke bez obzira na poreklo kapitala. Banke sa većinskim stranim kapitalom su takođe domaće banke, koje posluju po našima propisima i pod supervizorskim nadzorom NBS“.

NBS podseća i da domaće banke sa većinskim stranim kapitalom u oblasti stambenih kredita učestvuju čak sa 90 odsto, kao i da su, u poslednje četiri godine, te banke po osnovu direktnih investicija unele su trajno u Srbiju preko dve milijarde evra.

„Bankarski sektor je od 2003. godine do danas odobrio impozantnu sumu ukupnih kredita koja je dostigla 913 milijardi dinara, od čega na kredite stanovništvu otpada 320 milijardi dinara. Danas su takvom bankarskom sektoru, između ostalog, građani poverili svoju štednju koja je narasla na preko 450 milijardi dinara“, piše u saopštenju centralne banke.

To su privatne banke, koje imaju poslovni interes da rade u Srbiji i koje pri tome ne izražavaju političke stavove vlada zemalja iz kojih potiču njihove centrale, pošto je njihova vlasnička struktura u najvećem broju slučajeva nezavisna od zemlje porekla, ističe NBS.

„Ne treba zaboraviti“, dodaje se u saopštenju, „da ovaj sektor sada obezbeđuje radna mesta za preko 30 hiljada zaposlenih, naravno, naših građana“.

NBS, koja je zadužena za stabilnost i sigurnost bankarskog sektora, a time i za sigurnost sredstava svih naših građana i privrednih subjekata koji u tim bankama drže svoja sredstva, obezbeđivaće i dalje u okviru svojih nadležnosti stabilne uslove za razvoj srpskog bankarskog i finansijskog sektora u korist svih naših građana i pravnih lica.

Pitić: Pozivi na bojkote vode u samoizolaciju

Juèerašnji neredi u Beogradu ne idu u prilog snaženju Srbije, kaže Pitiæ
Predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić pozvao je najviše državne zvaničnike i partijske lidere da spreče nerede i pozive na bojkote koji vode samoizolaciji Srbije.

"Najveća odgovornost je na predsedniku i premijeru Srbije, Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici, koji konačno treba da se dogovore kojim će putem Srbija ići", rekao je Pitić i dodao da je "došlo vreme da se Srbija opredeli da li će Kosovo braniti tako što će ekonomski i demokratski snažiti i otvarati se prema svetu, ili će ići u samoizolaciju i kvazipatriotizam".

Jučerašnji neredi u Beogradu, kako je naveo, ne idu u prilog snaženju Srbije, ni u ekonomskom ni u diplomatskom smislu, i otežavaju borbu za Kosovo. "Poziv na bojkot stranih kompanija i banaka je nešto što je već vidjeno 90-tih, u naletu kvazipatriotizma koji nas je odveo u samoizolaciju", rekao je Pitić.

"Oni koji pozivaju na bojkot uskraćuju tim ljudima mogućnost da normalno rade i žive, a drugima da Srbija postane zemlja koja će moći da se u demokratskom smislu predstavi i obezbedi normalan život svojim građanima", ukazao je Pitić.

Građani su, prema njegovim rečima, razumniji od onih koji pozivaju na bojkote. "Svako ima pravo da odluči u kojoj banci će otvoriti račun, ali bi bilo opasno da na bojkot pozivaju predstavnici Vlade ili neodgovornim izjavama ohrabruju one koji ne znaju sta znači otvaranje Srbije ka svetu i njeno jačanje u svakom smislu", upozorio je Pitić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: