Ugrožena tekstilna industrija

Zarade zaposlenih u tekstilnoj industriji godinama su najniže u privredi.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.02.2008.

10:41

Default images

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u decembru je prosečna plata u proizvodnji odevnih predmeta i krzna iznosila 10.274, a u proizvodnji tekstila i prediva 11.350 dinara, dok je prosečna plata u Srbiji bila 34.471 dinar.

Generalni direktor preduzeća za proizvodnju prediva za tekstilnu industriju "Dunav" iz Grocke i predsednik Odbora za tekstilnu industriju Privredne komore Srbije Petar Stojanović kaže da su "plate u tekstilu žalosna priča i da niko više ne želi da uči školu iz oblasti tekstila".

Tako je prošle godine na beogradskom Tehnološkom fakultetu, na smeru za tekstil upisano samo pet studenata, a na leskovačkom Tekstilnom fakultetu četiri studenta iz oblasti tekstilnog inženjerstva i postavlja se pitanje kako i gde da rade jer nema dovoljno fabrika, a sa druge strane tu su i suviše niske plate, ukazao je Stojanovoić.

On je napomenuo da se danas polako primećuje formiranje novih malih i srednjih preduzeća, kao i dolazak stranih kompanija, pa se sve više ispoljava problem kvalitetne i kvalifikovane radne snage.

"Mi u 'Dunavu', nažalost, danas nemamo kvalifikovane radne snage na nivou srednje stručne spreme, pa vršimo dokvalifikaciju frizera, konobara i pekara i svih onih koji žele da rade a nemaju gde, ali su i naše plate natprosečne", istakao je direktor.

"Radi se u tri smene, non stop, subotom i nedeljom i ljudi ostvaruju duplo veći prosek zarada nego što je to u tekstilnoj industriji, a koliko je to dovoljno za podmirenje osnovnih životnih potreba, to je već drugo pitanje", napomenuo je Stojanović.

Prema njegovm rečima, prosek starosti u "Dunavu" je 42 godine, pre dve godine došlo je do smene generacija, a broj zaposlenih proteklih godina smanjen je sa 545 na objektivno potrebnih 150.

On je podsetio da pritom niko nije ostao na ulici, kada je modernizovan tehnološki proces, za tehnološke viškove formirane su kućne fabrike u okolini, pa je tako nastalo 27 preduzeća sa 150 zaposlenih bivših radnika.

U poslednjih 15 godina nastojali smo da dostignemo cilj da bar 60 odsto naše proizvodnje završi u izvozu i danas sa ponosom mogu reći da smo 2006. godine izvozili 72 odsto od ostvarene ukupne proizvodnje, a u 2007. 64 odsto, rekao je direktor.

On je podsetio da u tom pogledu "Dunav" predstavlja svetli primer u tekstilnoj industriji, ukazavši da je prošle godine otvoren i pogon za proizvodnju obmotanih elastinskih prediva -likre, bez kojih danas ne može da se napravi dobra čarapa, što je dovelo i nove kupce.

Partner iz Austrije uložio je 27 mašina, "Dunav" je opremio halu, uradio infrastrukturu, rekao je direktor, uz napomenu da se do kraja marta očekuje uspešna dokapitalizacija, kako bi te mašine ostale u vlasništvu "Dunava" koji se, inače, našao među prvih 10 firmi na kontinuiranom trgovanju na Beogradskoj berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: