Bez ekonomskog embarga prema Kosovu

Uvođenje bilo kakvog ekonomskog embarga ili drugih ekonomskih mera bilo bi protivno principima, kaže ministar Predrag Bubalo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2008.

14:50

Default images

Prema njegovim rečima, priča o Kosovu i Metohiji još nije završena, pa Srbija ne može da uvodi ekonomski embargo delu svoje teritorije, bar ne u momentu kada takvu lažnu državu niko nije priznao.

Ministar trgovine u Vladi Republike Srbije je istakao da će Srbija nastaviti borbu za očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama i dodao da jučerašnje jednostrano proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine neće imati posledice po ekonomske odnose između Srbije i Kosova i Metohije.

Bubalo je naglasio da "mi moramo pre svega da vodimo računa o onim ljudima koji priznaju državu Srbiju, koji su lojalni državi Srbiji i koji jedino imaju državu Srbiju". Ministar je dodao i da sada "ne možemo zbog nekog dela stanovništva da kaznimo te ljude".

PKS: Nastavljena ekonomska saradnja sa Kosovom

Najviše se plasiraju prehrambeni proizvodi i graðevinski materijali
Centralna Srbija nastavila je ekonomsku saradnju sa Kosovom, gde je prošle godine prodala robu vrednu 385 miliona evra, izjavio je stručni saradnik Privredne komore Srbije (PKS) Goran Nikolić. On je kazao da je u taj iznos uračunata i siva ekonomija, koja čini 150 do 200 miliona evra, dodajući da oko 5,5 do šest odsto ukupnog izvoza Srbije ide na Kosovo.

Povodom mogućih reakcija vlasti u Beogradu, Nikolić je rekao da je za Srbiju najbolja vest što i dalje važe Energetska zajednica i sporazum CEFTA, o slobodnoj trgovini u regionu. Prema Nikolićevim rečima, to što Vlada Srbije nije poništila ta dva sporazuma će u svetu biti dobro okarakterisano.

Prema podacima Uprave carina Srbije, u 2006. plasman na Kosovo bio je vredan 235 miliona evra, a plasman sa Kosova u centralnu Srbiju 15 miliona evra, a ti podaci, kako je rekao, ne uključuju sivu ekonomiju. Nikolić je naveo da je, prema podacima Kosovskog zavoda za statistiku, Srbija najveći partner Kosova sa 13,6 odsto u ukupnom uvozu. Druga je Makedonija. Kako je rekao, na Kosovo se iz centralne Srbije najviše plasiraju prehrambene proizvode - brašno, ulje, šećer i gradjevinski materijali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: