"Rizik uvećava kamate na kredite"

Ukoliko dođe do potresa na našoj političkoj sceni, može da usledi pad kreditnog rejtinga Srbije, kaže Jurij Bajec.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2008.

10:09

Default images

To znači povećan rizik za ulaganje na našem tržištu i za sobom vuče veće kamatne stope na zajmove koje uzimaju naše banke iz inostranstva, pa samim tim i veće kamate na kredite u zemlji, kako privredi tako i stanovništvu, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec.

Ekonomsiti ocenjuju da će bilo koji potres na finansijskom tržištu, kako u inostranstvu tako i u zemlji, neminovno dovesti da poskupljenja novca u Srbiji, odnosno povećanja kamata na sve vrste kredita i obezvređivanja dinara.

Komentarišući nepovoljne prognoze Narodne banke Srbije o ekonomskim tokovima, Bajec je rekao da se "nagoveštaj koji je dala Centralna banka odnosi na slučaj da dođe do pobede radikala i destabilizacije vlade, ali i na još nerešeno pitanje Kosova i našeg puta ka Evropi i u domenu je spekulacija". "Ali, sigurno je da ukoliko dođe do potresa na našoj političkoj sceni, može da usledi pad kreditnog rejtinga Srbije, što znači povećan rizik za ulaganje na našem tržištu. To za sobom vuče veće kamatne stope na zajmove koje uzimaju naše banke iz inostranstva, pa samim tim i veće kamate na kredite u zemlji, kako privredi tako i stanovništvu", ocenio je Bajec.

Prema njegovim rečima, obaveza NBS je da čuva stabilnost cena i brani kurs dinara. "Za obe stvari, Centralna banka ima instrumente".

"Ali, ukoliko dođe do poremećaja na deviznom tržištu, koji će se odraziti i na zaduženje stanovništva kod banaka, rate za kredite će biti veće, a samim tim pojaviće se i pritisak za rast plata, kako bi se servisirale obaveze. U tom slučaju, može da dođe do inflatornog lanca."

Bajec je konstatovao da je Vlada Srbije za sada mirna, ali da će tako biti samo do nedelje uveče.

"Ukoliko ishod izbora bude drugačiji od njenih očekivanja, ne verujem da će se na isti način ponašati. Ako je NBS mislila kada je pominjala u svom obraćanju i neke korake izvršne vlasti, na eventualni embargo prema Kosovu, onda bi to samo smanjilo legalan promet robe, a povećalo šverc", ocenio je Bajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: