Porez na zaradu iznad 1,4 mil. RSD

Osnovica za plaćanje poreza na dohodak građana za 2007. godinu iznosiće 1.394.784 dinara.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.01.2008.

15:04

Default images

Prošle godine, u ovo vreme, limit za porez na dohodak građana u 2006. bio je 1,14 miliona dinara, a sada je taj cenzus veći za 254.784 dinara. Pomoćnica ministra finansija Nataša Kovačević izjavila je i da će za strance nerezidente ta osnovica biti 2.324.640 dinara.

Ona je objasnila da je osnovica, iznad koje će građani plaćati porez na dohodak, trostruki iznos prosečne zarade u Srbiji, što je 116.232 dinara mesečno, a za strance nerezidente to je petostruki iznos.

Pomoćnica ministra je podsetila da je ta osnovica definisana na istovetan način u starom Zakonu o porezu na dohodak građana i njegovom novom predlogu izmena, koji tek treba da bude usvojen.

Poreske prijave za utvrdjivanje poreza na godišnji dohodak građana podnose se do 15. marta ove godine. Prema slovu zakona, svi građani koji su zaradili više od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarade u 2007. moraće da plate porez od 10 odsto, dok će oni koji su imali do šestostrukog republičkog proseka biti oporezovani sa 15 odsto.

Prema Zakonu o porezu na dohodak građana, u prihode se računaju godišnji zbir zarada, oporezivi prihod od samostalnih delatnosti, autorskih, srodnih i prava industrijske svojine, prihod od nepokretnosti, davanja u zakup pokretnih stvari, od osiguranja lica, oporeziv prihod sportista i sportskih stručnjaka, kao i drugi prihodi oporezivi u inostranstvu. U dohodak stranaca - rezidenta ulaze samo zarade, ali ne i dodatna primanja.

Poreski obveznici moraju da izračunaju svoju poresku osnovicu koja predstavlja razliku između ostvarenog dohotka i ličnih odbitaka, jer svaki poreski obveznik ima pravo na lični odbitak u iznosu od 40 odsto od prosečne godišnje zarade. Odbitak postoji i za svako izdržavano lice, pa zakon i tu propisuje odbitke u iznosu od 15 odsto prosečne zarade.

U Srbiji je prošle godine bilo nešto više od 12 hiljada milionera, odnosno građana koji su državi platili porez na svoje ekstra prihode u 2006, a najviše njih je imalo prebivalište u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: