Za dokapitalizaciju 8 mlrd. dinara

Ministar finansija Mirko Cvetković najavio je dokapitalizaciju banaka i agencija sa osam milijardi dinara.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.01.2008.

13:58

Default images

On kaže da će država dokapitalizovati Komercijalnu banku, Poštansku štedionicu, Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita i Agenciju za osiguranje depozita sa ukupno osam milijardi dinara iz budžeta Srbije da bi poboljšala njihovo poslovanje.

Cvetković je rekao da će za Poštansku štedionicu država iz budžeta odvojiti 2,08 milijardi dinara, odnosno 26 miliona evra, s ciljem da se poveća adekvatnost kapitala. Ministar je kazao i da je krajem prošle godine Republika Srbija preuzela potraživanja Poštanske štedionice od Narodne banke Srbije u iznosu od 1,3 milijarde dinara, koje je konvertovala u vlasnički kapital.

Cvetković je najavio da će za Poštansku štedionicu vlada tražiti profesionalnog investitora, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC).

Komercijalna banka biće dokapitalizovana iz budžeta sa oko 3,25 milijardi dinara, odnosno oko 40 miliona evra i to u toku februara, najavio je Cvetković i dodao da će udeo države u Komercijalnoj banci biti oko 40 odsto. Cvetković je napomenuo da je najavljena i dokapitalizacija te banke od EBRD u iznosu od oko 10 miliona evra, tako da će udeo EBRD u Komercijalnoj banci biti oko 25 odsto.

Za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita dokapitalizacija države iznosiće oko dve milijarde dinara s ciljem da se poveća adekvatnost njenog kapitala, rekao je Cvetković. On je objasnio da će u Nacionalnoj korporaciji biti obavljena još jedna dokapitalizacija sa oko 3,5 milijardi dinara za potrebe obrtnih sredstava.

Cvetković je najavio i dokapitalizaciju Agencije za osiguranje depozita u iznosu od 700 miliona dinara, koja će biti obavljena do sredine februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: