Ruska ulaganja dve milijarde evra?

Ruska ulaganja u tri energetska projekta u Srbiji, predviđena nacrtom međudržavnog sporazuma, iznosila bi 2 milijarde evra.

Izvor: B92

Subota, 22.12.2007.

13:54

Default images

Nacrt sporazuma kojim Rusija Srbiji nudi zajedničku izgradnju dela gasovoda Južni potok kroz Srbiju i strateško partnerstvo u izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i u modernizaciji Naftne industrije Srbije, predviđa osnivanje tri zajedničke energetske kompanije u kojima bi Rusija imala po 51 posto vlasništva, a Srbija 49 posto.

Jedna kompanija bi bila zadužena za gradnju gasovoda Južni potok, i njime upravljala, druga bi poslovala skladištima prirodnog gasa, a treća Naftnom industrijom Srbije, piše energetski sajt Energoportal.

Ruski udeo, odnosno ulaganja, premašuju 2 milijarde evra. Jedan krak Južnog potoka išao bi prema Grčkoj, preciznije do Soluna.

Kako navodi taj sajt, Srbija za donošenje odluke o tome da li prihvata rusku ponudu od 11. decembra ove godine ima rok samo do 25. decembra.

Iako taj detalj do sada nije pominjan u javnosti, informacije iz Moskve kažu da je datum vrlo značajan jer je već sačinjen program potpisivanja dokumenata Rusije, Bugarske i Grčke za l8. januar iduće godine.

Tom činu će prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin, a ceremonija će se obaviti u Sofiji. Od odluke srpske vlade zavisi da li će u Sofiji biti i njen predsednik.

Šture informacije iz Beograda potvrđuju da se odluka ubrzano priprema i da je održano nekoliko sastanaka formirane radne grupe, koju predvodi premijer Vojislav Koštunica, a članovi su svi resorni ministri.

Nezvanično se saznaje da ima oponenata predloženom sporazumu i to iz jedne partije vladajuće koalicije, ali i da je većina za poštovanje rokova i prihvatanje sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: