Đelić:Strategija izvoza do februara

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da će do kraja februara biti završen Nacrt strategije izvoza Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 21.12.2007.

19:03

Default images

Đelić je na sastanku sa izvoznicima iz oblasti hemijske, farmaceutske, gumarske i industrije nemetala, najavio i izradu Akcionog plana, koji će biti osnova za izdvajanje novca u budžetu za povećanje izvoza u 2009. godini.

On je istakao da upravo ta industrija predstavlja najveće izvoznike Srbije, navodeći da je njihov izvoz iznosio 1,2 milijarde dolara za prvih 10 meseci u 2007. godini, što je povećanje od 33,9 odsto u odnosu na isti period 2006. godine.

Učesnici sastanka saglasili su se da hemijska industrija ima veliki izvozni potencijal, a posebna pažnja posvećena je problemu snabdevanja industrijskim gasom.

Izvoznici su istakli problem oko procedure dobijanja dozvola Ministarstva za zaštitu životne sredine, a predstavnik tog ministarstva je najavio da će biti uvedeno elektronsko izdavanje dozvola koje će smanjiti proceduru sa trenutnih 4 do 6 nedelja na nekoliko dana.

Problem je i transportna infrastruktura, koja povećava troškove poslovanja, a to se najviše odnosi na železnicu.

Đelić je naveo da je u planu i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom, Belorusijom i Turskom, kao i proširivanje liste proizvoda koji su u režimu slobodne trgovine sa Rusijom, a najavljena je i podrška izvoznicima za članstvo u odgovarajućim međunarodnim organizacijama i asocijacijama.

Zaključeno je da se inspekcijske službe u Ministarstvu zdravlja moraju ojačati, kako bi se obezbedila potpuna primena standarda u farmaceutskoj industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: