Holcim uložio 15 mil. evra u 2007.

Fabrika cementa Holcim Srbija u Novom Popovcu kod Paraćina investirala je ove godine 15 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.12.2007.

15:14

Default images

Generalni direktor cementare Gustavo Navaro je rekao da je time otklonjeno više uskih grla u procesu proizvodnje I dodao da je najviše novca, devet miliona evra, uloženo u izgadnju silosa klinkera kapaciteta 60 hiljada tona.

Druga najveća investicija u iznosu od dva miliona evra data je za izgradnju novog pogona za pripremu čvrstih goriva, dok su preostala četiri miliona evra uložena u remont proizvodnih linija i postrojenja.

Navaro je najavio da će naredne godine biti investirano znatno više novca u popovačku cementaru u odnosu na investicije u 2007, ali nije precizirao u šta će biti uložen novac.

Fabrika cementa u Novom Popovcu proizvela je u ovoj godini 870 hiljada tona cementa i novimala, što je nešto više nego lane, predočio je Navaro ocenjujući da je proizvodnja tih građevinskih materijala mogla biti i veća da je bilo odgovarajuće potražnje.

"Bili smo spremni da proizvedemo i isporučimo veće količine cementa, međutim, izgradnja u Srbiji nije realizovana prema planovima, a i strani investitori nisu previše gradili", naglasio je direktor kompanije. On je podsetio da je ove godine potrošnja cementa u odnosu na 2006. veća samo za četiri procenta, a lanjska potrošnja cementa je bila veća čak za 12 odsto u odnosu na 2005. godinu.

Navaro kaže da očekuje da će izgradnja u Srbiji iduće godine biti daleko veća, a time i potrošnja cementa, ističući da su zadovoljni prodajom više od 30 hiljada kubika gotovog betona građevinarima, uglavnom u Beogradu, a čiju su proizvodnju prvi put pokrenuli ove godine.

Sumirajući ovogodišnje rezultate poslovanja popovačke cementare, Navaro je najavio da će cementara u Novom Popovcu postojeću cenu cementa zadržati do kraja januara 2008. godine, a da će poskupljenje uslediti od februara zbog stalnog rasta cena energenata na svetskom i domaćem tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: