Fima Proaktiv: Rast od 3% u 2007.

Investicioni fond Fima Proaktiv je do kraja godine zabeležiti rast vrednosti investicione jedinice od oko tri odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.12.2007.

17:47

Default images

Portfolio menadžer Fonda Vladimir Pavlović kaže da je zadovoljan rezultatima, imajući u vidu da su berzanski indeksi od početka rada fonda, u maju mesecu, pali 30 procenata.

Pavlović kaže da očekuje da će mirno rešenje statusa Kosova dovesti do značajnog oporavka Beogradske berze, gde su indeksi nakon eksplozivnog rasta u prva tri meseca 2007, zabeležili pad od oko 35 odsto. Trenutno su vrednosti indeksa za oko osam odsto veći nego na početku godine.

On je rekao da je više od dve hiljade klijenata postalo član Fonda, a imovina pod upravom Društva trenutno premašuje 13,5 miliona evra. Pavlović je dodao da se "naredne godine u Srbiji očekuje uključenje većeg broja gradjana na tržište kapitala zbog najavljenog listiranja akcija javnih preduzeća na berzi".

U otvorene investicione fondove u Srbiji prosečno je uloženo sedam evra evra po stanovniku, dok u Hrvatskoj taj iznos premašuje 500 evra, naveli su predstavnici Fima grupe. Portfolio menadžer fonda Fima proaktiv Vladimir Pavlović kazao je da je u Srbiji u pet investicionih fondova trenutno uloženo oko 60 miliona evra, dok je u Hrvatskoj i Sloveniji investirano po dve milijarde evra.

Direktor Društva za upravljanje investicionim fondovima Fima invest Milan Marinković je rekao da će u 2008. godini razvoju tržišta doprineti izmene Zakona o tržistu hartija od vrednosti kojima se liberalizuje postupak inicijalnih i sekundarnih javnih ponuda akcija.

Prema njegovim rečima, medju najvažnijim uslovima za dalji razvoj tržišta su unapređenja tranparentnosti poslovanja kompanija, povećanje broja portfilio menadžera i pojavljivanje akcija javnih preduzeća na berzi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: