Nemačka ulaže u Srbiju 18,5 mil. $

Vlada Nemačke odlučila je da dug Srbije od 18,5 miliona evra uloži u projekte zaštite životne sredine u Srbiji, kaže Đelić.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.12.2007.

15:42

Default images

Đelić je nakon sastanka sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Volframom Masom u Vladi Srbije, kazao da će Srbija kao projekte kandidovati ono što će pomoći zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti.

Kako je naveo, dug Nemačkoj je deo duga Srbije prema Pariskom klubu poverilaca, a Nemačka je jedina zemlja koja je do sada odlučila da se odrekne neplaćenog duga u zamenu za konkretnu pomoć Srbiji.

Đelić je kazao da su predloženi projekti za sada gasifikacija Pančeva, upotreba energije vetra i čišćenje bačkog kanala.

Prema njegovim rečima, do kraja juna sledeće godine biće potpisan ugovor kako bi počela primena tih projekata, a Vlada Srbije će dodatno finansirati te projekte.

Đelić je podsetio da je Nemačka već odobrila Srbiji pre dve godine 25 miliona evra, koji su upotrebljeni za poboljšavanje stanja centralnog grejanja u šest gradova u Srbiji - Kraljevu, Pirotu, Somboru, Kragujevcu, Nišu i Zrenjaninu.

Ambasador Mas je kazao da je cilj te pomoći da se unapredi oblast snabdevanja energijom u Srbiji, kao i podrška ekonomskom poslovanju i ekološkom aspektu.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji veliki potencijal za uštedu energije.

Kako je rečeno, dogovor o reprogramiranju ovog duga postignut je tokom posete Đelića Nemačkoj, u oktobru ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: