Ko je kriv za visoke cene mleka?

U Salfordu smatraju da je veća otkupna cena sirovog mleka osnovni razlog poskupljenja tog proizvoda.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

20:45

Default images

Gostujući u Poligrafu B92, direktor predstavništva Investicionog fonda Salford Slobodan Pavlović izjavio je da su cene mleka u Srbiji visoke, ali da i pored toga njihove mlekare na pasterizovanom mleku gube. On je objasnio da Salford zarađuje na jogurtima, sirevima i dugotrajnom mleku, a da je veća otkupna cena sirovog mleka osnovni razlog poskupljenja.

„Odgovorna je prvo suša, zatim država koja nije na to reagovala pravilno. Ona je ostavila da se mi borimo zajedno sa proizvođačima i potrošačima na tržištu, i umesto da skine svoje troškove, jer PDV na povećanu cenu od 10-15 dinara proizvoda daje 1,3 dinara više u porez. To bi trebalo da se vrati, a ne vraća se. Vi samo gledate u jednog proizvođaća, bez obzira da li smo mi najveći ili nismo, kaže Pavlović.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević izjavio je u Poligrafu da visoke marže i rabati presudno utiču na visoku cenu mleka.

„Sigurno je da su marže u poređenju sa zemljama u okruženju veće i do dva puta. Dakle, u tom segmentu moramo sagledavati prostor za snižavanje maloprodajnih cena ako mislimo da obezbedimo konkurentnost na našem tržištu i tržištu koje se stvara u ovom okruženju”, kaže on.

Pavlović je pozvao organizacije potrošača da utiču na zakonodavce da izmene odredbe koje utiču na visoku cenu mleka, i da obezbede bolju informisanost potrošača o ponudama na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: