SIEPA potvrdila da Bajotek odustaje

SIEPA je potvrdila da je mađarsko-američki konzorcijum Bajotek enerdži odustao od gradnje fabrike za bioetanol u Zrenjaninu.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

10:27

Default images

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) za B92 je rečeno da postoji mogućnost da umesto tog investitora, jedna američka kompanija gradi sličnu fabriku, čiji bi kapacitet iznosio trećinu onog koju je trebalo da gradi „Bajotek enerdži“. U SIEPA, međutim, nisu mogli da kažu o kojoj kompaniji se radi.

Izgradnja postrojenja za proizvodnju bioetanola, vredna 380 miliona evra, najavljivana je pre godinu dana kao najveća grinfild investicija na Balkanu.

Kako saznaje B92, pitanje je dana kada će predsednik opštine Zrenjanin doneti odluku o raskidanju ugovora kojim je toj kompaniji dodeljeno 60 hektara zemlje u industrijskoj zoni u toj opštini opremnjeno potrebnom infrastrukturom, a što investitor do danas nije platio.

Kompanija „Bajotek enerdži" je u novembru drugi put zatražila produžetak roka za plaćanje 3,6 miliona evra, koliko košta iznajmnjivanje zemljišta i opremanje, što predsednik zrenjaninske opštine Goran Knežević nije spreman da odobri.

Mađarsko-američki konzorcijum je tražio da rok za plaćanje bude produžen za tri meseca, nakon što je u maju od opštine dobio odobrenje da plaćanje obaveza odloži na 6 meseci, odnosno do novembra.

Opština nije spremna da izađe u susret potencijalnom investitoru tim pre što već pregovara sa jednom američkom kompanijom, koja u Zrenjaninu želi da gradi slično postrojenje.

Ta investicija bila bi vredna oko 120 miliona evra, a bioetanol bi se proizvodio celuloznom tehnologijom, a osnovne sirovine bi bile kukuruz i pšenica.

Kako saznajemo, radi se o ozbiljnom investitoru, koji je za 20. januar zakazao sastanak sa poljoprivrednicima iz Zrenjanina i okoline kako bi se sagledali proizvodni kapaciteti.

Bajotek enerdži tražio dodatne uslove od države

Kako je B92 objavio početkom novembra, „Bajotek enerdži" je od države tražio garanciju da proizvodnja žitarica kao sirovine za preradu neće biti manja od one u 2006. godini, jer bi u suprotnom uvoz sirovina poskupeo njegovu proizvodnju, dok je problematično i to što u Srbiji ne postoji zakonski okvir za proizvodnju te vrste biološkog goriva.

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) su kazali da nisu upoznati sa posebnim zahtevima te kompanije.

Ugovor o izgradnji fabrike u Zrenjaninu potpisali su pre nešto više od godinu dana predsednik te opštine Goran Knežević i predstavnici konzorcijuma "Bajotek enerdži" (Biotech Energy), a Knežević je početkom maja kazao da se izgradnja odlaže na šest meseci.

Razlozi za to su bili politička nestabilnost zbog odugovlačenja oko formiranja vlade i nepostojanje zakonskog okvira za proizvodnju te vrste biološkog goriva, a investitor nije želeo da ulaže dok sa novom vladom ne razjasni pitanje sirovina i standardizacija sa propisima Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: