Povećane subvencije za agrar

Agrarni budžet će naredne godine biti veći za 1,7 milijardi dinara, a povećaće se i subvencije za poljoprivrednike.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

08:58

Default images

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrrede Slobodan Milosavljević najavio je da će poljoprivrednici naredne godine dobiti 2,9 milijarde dinara direktnih podsticajnih sredstava više nego u 2007. godini.

Milosavljević je ukazao da je poljoprivreda ove godine bila "glavna izvozna uzdanica Srbije" koja će imati suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od preko 700 miliona dolara, što je, prema njegovim rečima, "jasan pokazatelj u sta treba ulagati".

"Na evropskoj i svetskoj pijaci Srbija ima najveću šansu kao proizvođač hrane i to je pozicija se koje najviše može doprineti oporavku srpske privrede", istakao je Milosavljevih koji je u Požegi otvorio savremeni Centar za šumsko seme.

On je dodao da će ceo agrarni budžet biti veći za 1,7 milijardi dinara i da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti sa započetim subvencijama, kao što su 100 evra po hektaru zemljoradnicima, subvencije za tovljenu junad, krave prvotelke, bespovratna sredstva za voćarstvo i vinogradarstvo, nabavka poljoprivredne mehanizacije.

"Novine koje uvodimo odnose se, pre svega, na stočarstvo, tako da će prvi put u istoriji Srbije proizvodnja umatičenih grla stoke dobiti budžetski podsticaj", naveo je ministar.

U narednoj godini biće povećane subvencije za osiguranje u agraru sa 30 na 40 odsto, tako da svaki poljoprivrednik koji se odluči da plodove, useve i životinje osigura može da računa na taj novac.

"Širimo podsticaj i u okviru poljoprivredne mehanizacije, tako da će za svu oprema i mašine za koju je podstojao interes poljoprivrednika u ovoj godini, a nisu bili obuhvaćeni prethodnim budžetom, u idućoj godini biti opredeljena sredstva", najavio

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: