Sistem za prenos struje od 2008.

Agencija za energetiku Srbije (AERS) najavila je da će 1.1. 2008. godine stupiti na snagu tarifni sistem za prenos struje.

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2007.

08:48

Default images

To znači da će veliki kupci, koji ispunjavaju uslov da budu kvalifikovani, moći sami da nabavljaju električnu energiju od snabdevača i da prenos plaćaju odvojeno.

Uvođenjem tarifnog sistema obezbeđuje se da se usluga prenosa struje obračunava objektivno i da odražava uticaj korisnika na troškove prenosnog sistema, čime se, prema AERS-u, korisnik podstiče na racionalnije korišćenje prenosnog sistema.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije na sednici 13. decembra usvojila predlog Javnog preduzeća Elektromreža Srbije (EMS) za cene za pristup i korišćenje sistema prenosa struje, kojim se prvi put ta oblast izdvaja kao posebna regulisana usluga, odvojena od drugih energetskih delatnosti.

EMS je predlog cena izradio na osnovu odgovarajućeg Tarifnog sistema, koji je prošle godine izradila republička Agencija za energetiku i vlada usvojila na poslednjoj sednici 2006. godine.

Zakonom o energetici je propisano uvođenje tarifnih sistema za obračun električne energije za tarifne kupce, kao i za pristup i korišćenje sistema za prenos, odnosno distribuciju električne energije, uz mandat regulatornoj Agenciji da ih pripremi i dostavi vladi na usvajanje.

Tarifni sistem za obračun električne energije, međutim, još nije stupio na snagu. Njegova primena odlagana je dva puta - 1. aprila i 1. septembra, a trebalo bi da počne da važi od 1. aprila sledeće godine.

Njegova primena je prvi put odložena na zahtev Elektroprivrede Srbije zbog, kako je obrazloženo tehničkih razloga. Tarifni sistem nije stupio na snagu ni 1. septembra, iako je tada sve bilo spremno za njegovu primenu, jer bi najveće poskupljenje zadesilo potrošače koji najmanje troše struju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: