Telekom: Veći broj ADSL priključaka

Telekom Srbije planira da broj ADSL priključaka za brzi internet do kraja 2008. godine poveća za oko dva i po puta.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.12.2007.

17:36

Default images

Direktor sektora Telekoma za internet usluge Ranko Ilić kazao je na tribini o razvoju širokopojasnog (brzog) interenta, u Beogradu, da trenutno u Srbiji ima oko 125 hiljada korisnika ADSL-a, odnosno oko 190 hiljada ADSL priključaka.

"Planirano je da se taj broj do aprila 2008. poveća na oko 280.000, a do kraja godine na 500 hiljada ADSL dva plus portova, tako da mogućnost priključenja na širokopojasni internet više neće biti problem", ocenio je on.

Ilić je naveo da je oprema neophodna za uvođenje ADSL priljučaka u Srbiji Telekom koštala oko 60 miliona evra, dok postavljanje jednog metra otpičkog kabla košta od osam do 10 evra, ali nije mogao da precizira koliko je ulaganje bilo neophodno za novo širenje portova.

Prema proceni Telekoma, brzi pristup internetu, preko ADSL, kablovske ili bežične mreže ima oko 200.000 korisnika u Srbiji, a još oko 700.000 koristi dajl-ap pristup, kazao je Ilića na skupu u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel).

Učesnici rasprave o razvoju širokopojasnog intereneta ocenili su da je za brži razvoj interneta u Srbiji neophodna liberalizacija tržišta kroz regulisanje pristupa infrastrukturi i omogućavanje provajderima da direktno sklapaju međunarodne konekcije, a ne isključivo preko Telekoma.

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović najavio je da će Agencija u 2008. godni nastaviti sa omogućavanjem konkurencije na tržištu kroz uvođenje novih tehnologija, kako što je bežični vajmaks (WiMax) pristup, ili DHT i CDMR.

Prema njegovim rečima, predlozi za dodele licenci u tim oblastima upućeni su ili će biti upućeni tokom 2008. godine Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo Srbije, koje bi trebalo da odobri raspisivanje konkursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: