NBS: Nov način obračunavanja kursa

Narodna banka Srbije saopštila je da je od 17. decembra u primeni nov način obračunavanja kursa dinara.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.12.2007.

16:30

Default images

U želji da kurs dinara u što većoj meri odražava odnose ponude i tražnje, NBS je prilagodila način izračunavanja kursa dinara prema evru aktuelnim kretanjima na deviznom tržištu, saopštila je centralna banka.

Novi način izračunavanja kursa dinara, umesto svih transakcija na međubankarskom deviznom tržištu, uzimaće u obzir kretanja kursa iz transakcija obavljenih u drugoj polovini dana.

Na taj način će i kurs dinara, koji se formira u međubankarskoj spot trgovini na početku rada deviznog tržišta, u mnogo manjoj meri odstupati od zvaničnog srednjeg kursa NBS. Takođe, NBS nastavlja sa usmeravanjem ovlašćenih menjača ka poslovnim bankama.

U tom cilju izmenama i dopunama propisa kojima se reguliše menjačko poslovanje, a koje će tokom ove nedelje biti objavljene u "Službenom glasniku RS", predviđeno je, između ostalog, ukidanje stimulacije koju je NBS isplaćivala pri otkupu efektive od ovlašćenih menjača koji su sa njom zaključili ugovor o obavljanju menjačkih poslova. Ta stimulacija, inače, sada iznosi 0,3 odsto, a biće ukinuta počev od 1. januara 2008. godine.

Uz to, ovlašćenim menjačima koji imaju zaključen ugovor o obavljanju menjačkih poslova sa NBS, po isteku važnosti tih ugovora, Narodna banka Srbije neće obnavljati ugovore, ukoliko ovlašćeni menjač ne zaključi ugovor o obavljanju ovih poslova sa jednom ili sa više banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: