Moskovska banka uskoro u Srbiji

Moskovska banka zatražila je od Narodne banke Srbije dozvolu za rad na srpskom tržištu, saznaje B92.

Izvor: B92

Subota, 15.12.2007.

18:41

Default images

Moskovska banka namerava da počne poslovanje na bankarskom tržištu Srbije I podnela je zahtev centralnoj banci za izdavanje grinfild licence. Očekuje se da će joj dozvola za rad biti izdata do februara sledeće godine. Najniži osnivački kapital za banke iznosi 10 miliona evra.

Moskovska banka dugo je bila zainteresovana da na tržište Srbije uđe kupovinom Agrobanke, ali je od toga odustala u januaru ove godine i to nakon što joj je NBS odobrila kupovinu te srpske banke.

Predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić ocenio je tada da je jedini razlog za odustajanje Moskovske banke bio nagli rast vrednosti Agrobanke, ali nije naveo kolika je bila ponuda Rusa .

Moskovska banka je saglasnost za kupovinu više od 25 odsto akcija Agrobanke dobila 24. novembra prošle godine kada je cena akcije te srpske banke bila 34.998 dinara. U januaru je akcija te banke vredela i 50.000, da bi danas njena vrednost bila više nego upola smanjena i iznosi 22.000 dinara.

Moskovska banka je objavljivanjem da odustaje od kupovine Agrobanke navela da ne to nije odustajanje i od srpskog tržišta, već da se razmišlja o kupovini neke druge banke ili otpočinjanju širenja sopstvene mreže u Srbiji.

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je nedavno da bi dodeljivanje grinfild licenci u bankarskom sektoru imlo negativan uticaj i dovelo do propadanja nekih banaka. On je najavio da će država u sledećoj godini ponuditi na prodaju četiri banke u kojima ima većinski kapital – Srpskoj, Pančevačkoj, Kredi banci I Poštanskoj štedionici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: