Nepokretnosti RK "Beograd" sporne

Trgovinski sud u Beogradu utvrdio je da kompanija RK Beograd nije vlasnik zgrada u Knez Mihailovoj ulici broj 5, 41 i 45.

Izvor: B92

Subota, 15.12.2007.

16:45

Default images

Udruženje Mreža za restituciju saopštilo je da je određena privremena mera zabrane otuđenja ili opterećenja nepokretnosti. Kako je navedeno, presudom od 10. decembra utvrđeno je da su navedeni objekti imovina Republike Srbije i da kao takvi nisu mogli biti predmet prodaje u postupku stečaja, a reč je o 11 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora.

Sud je, prema navodima saopštenja, naložio Službi za katastar nepokretnosti da u roku od osam dana po pravosnažnosti presude izbriše Robne kuće "Beograd" sa liste nepokretnosti, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Udruženje Mreža za restituciju, koje čine Udruženje građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" i Narodna inicijativa za restituciju oduzete imovine i ljudskih prava, zahteva da se pokrene pitanje odgovornosti direktora Agencije za privatizaciju i drugih nadležnih osoba.

Trgovinski sud u Beogradu doneo je 25. oktobra privremenu meru raspolaganja robnom kućom u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, što je podrazumevalo da je Agencija za privatizaciju trebalo da tu nepokretnost izuzme iz prodaje.

Umesto toga, samo dan kasnije, 26. oktobra, predmet je prosleđen Višem trgovinskom sudu koji je pobio to rešenje, čime je ponovo prodaja bila omogućena.

RK Beograd prodate su 29. oktobra za 360 miliona evra preduzeću "Verano motors", u vlasništvu Radomira Živanića iz Beograda, a naslednik bivših vlasnika Mladen Komadinić ponovo je podneo tužbu Trgovinskim sudu.

Predstavnici Verana su istakli da je imovina Robnih kuća prodata u vreme kad nije postojala nikakva sudska zabrana i da se budući zakon o restituciji neće moći primenjivati retroaktivno.

U slučaju da deo imovine Robnih kuća ima bivše vlasnike, odnosno da postoje njihovi naslednici koji su ostvarili pravo na povraćaj oduzete imovine, država treba da preuzme sve obaveze prema njima i obešteti ih u novcu ili obaveznicama, tvrde u Veranu.

Verano očekuje da iduće nedelje dobije rešenje Komisije za zaštitu konkurencije kojim se uslovno odobrava kupovina Robnih kuća i da, nakon objavljivanja tog rešenja u "Službenom glasniku", isplati kupoprodajnu cenu i zvanično postane vlasnik Robnih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: