Srpske firme izvoze hranu na Kubu

U prvom kvartalu 2008. će biti potpisan ugovor o izvozu hrane na Kubu u vrednosti od 50 miliona dolara.

Izvor: Beta

Subota, 15.12.2007.

13:49

Default images

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević je na sastanku sa privrednom delegacijom Kube koja boravi u Beogradu kazao da iznos od 50 miliona dolara ne bi trebalo da bude konačan, već da se ponavlja iz godine u godinu, a lista proizvoda proširuje.

Ministar Milosavljević je rekao da su ugovorom obuhvaćeni proizvođači semena Institut za kukuruz iz Zemun polja, Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Institut za krompir iz Guče, fabrika začina Aleva, proizvođač dečje hrane iz Kruševca Flori i proizvođač čipsa Marbo.

Ugovori bi trebalo da budu potpisani prilikom posete ministara za šećer i za spoljnu trgovinu Beogradu. U planu su razgovori o izgradnji fabrika za proizvodnju začina, semena i preradu krompira na Kubi, rekli su učesnici sastanka. Članovi delegacije Kube na sastanku su izrazili interesovanje za voćne kaše za decu i za biotehnološke proizvode, pa se otvorila mogućnost za razgovore sa preduzećima Juvitana i Ekosan.

Od ugovorene vrednosti, 30 odsto će odmah biti plaćeno, a 70 odsto uz pomoć kreditnih linija, pri čemu će sredstva u Srbiji verovatno obezbeđivati Agrobanka.

Ambasador Kube u Srbiji Hulio Sezar Kansio Ferer kazao je da su kvalitet i paleta proizvoda premašili očekivanja delegacije, u kojoj učestvuju funkcioneri Ministarstva za šećer i izvozne firme Kube Alimort.

Predstavnik Alimort Rodolfo Gutierez istakao je da ovo preduzeće na Kubu uvozi godišnje 1,2 milijarde dolara vredne robe, i da su kreditni aranžmani zbog toga velika pomoć. Delegacija Kube u Srbiji ostaje do utorka 18. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: