"Južni potok" će dotaći Mađarsku

Ruski premijer Viktor Zubkov je obećao da će trasa gasovoda "Južni potok" "dotaći Mađarsku", izjavio je Ferenc Đurčanj.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.12.2007.

08:47

Default images

"Viktor Zubkov je nedvosmisleno i čvrsto obećao da će, kako je ranije i dogovoreno, 'Južni potok' obavezno dotaći Mađarsku", rekao je predsednik mađarske vlade Ferenc Đurčanj posle razgovora sa ruskim kolegom u Budimpešti.

On je naglasio da je Mađarska zainteresovna za "južni gasovod" u svakom slučaju, a da bi joj posebno bilo značajno da on prođe preko njene teritorije na putu ka zapadnoj Evropi.

Đurčanj je u isto vreme naglasio da je zabrinutost zbog energetske zavisnosti od Rusije sasvim prirodna. "Rizik se povećava ukoliko zavisimo samo od jednog snabdevača i prirodno je da pokušavamo da smanjimo taj rizik", rekao je mađarski premijer, ali i naglasio da je Rusija potvrdila da je siguran snabdevač energentima.

Gasovod "Južni potok", koji će na paritetnom principu graditi ruski "Gasprom" i italijanski ENI, biće postavljen ispod Crnog mora od Rusije do Bugarske, odakle bi, po jednoj varijanti vodio do Italije, a po drugoj preko Rumunije u Mađarsku, Češku, Austriju i Nemačku, prenela je ruska agencija Itar-Tas.

Po dnu Crnog mora biće postavljeno 900 kilometara gasovoda, na maksimalnoj dubini od dve hiljade metara.

Prema projektu, Rusija će Evropi ovim gasovodom isporučivati 30 milijardi kubnih metara ne samo ruskog, već i centralnoazijskog gasa. Tehničko ekonomsku studiju opravdanosti projekta pripremiće do kraja 2008. godine kompanija koju će "Gasprom" i ENI osnovati na paritetnom principu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: