Podrška predlogu zakona o akcijama

Odbor Skupštine Srbije za privatizaciju podržao je Predlog zakona o pravu na besplatne akcije i izmene Zakona o privatizaciji.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2007.

17:23

Default images

Prema Predlogu zakona o pravu na besplatne akcije, koji je Vlada uputila na usvajanje po hitnom postupku, predviđeno je da oko četiri miliona punoletnih građana dobiju po hiljadu evra u akcijama.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je članovima Odbora da se tim zakonom neće postići apsolutna pravda, ali će svi građani, koji do sada nisu ostvarili pravo na akcije u procesu privatizacije, biti koliko-toliko ravnopravni.

Predlogom Zakona o podeli besplatnih akcija građani Srbije koji rade u javnom sektoru - profesori, vaspitači, medicinske sestre, lekari, zaposleni u pravosuđu i državnoj administraciji, ali i studenti, nezaposleni, svi koji nisu dobili nikakve akcije trebalo bi da besplatno dobiju akcije NIS-a, EPS-a, JAT-a, Aerodroma Beograd, Telekoma i Galenike.

Direktor Centra za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka Danilo Šuković izjavio je za B92 da je najvažnije da država ne ponovi grešku iz perioda privatizacije 1997. godine i da na pravi način objasni građanima da u procesu privatizacije iskoriste svoja prava.

"Ja se bojim da i sada država neće dobro edukovati građane i da im stvori najbolju šansu da ta svoja sredstva iskoriste. To je problem i mislim da će se to teško realizovati. Ovaj veliki optimizam i to da je to najvažniji zakon od demookratskih promena, mislim da je to jedno preterivanje i ja se s tim uopšte ne slažem. Za mene podela akcija nije ključna stvar u privatizaciji čak ima puno ekonomista koji misle da uopšte ne treba deliti besplatne akcije, nego da je mnogo važnija brza privatizacija i akcije davati bar uz neku uz neku nadoknadu, da se prodaju akcije", kaže on.
Zakon takođe predviđa i posebnu podelu akcija za zaposlene i penzionere šest najvećih javnih preduzeća koji bi trebalo da dobiju akcije u vrednosti od 200 evra po godini radnog staža, na osnovu procenjene vrednosti svakog preduzeća pre privatizacije, ili jednokratnu naknadu od oko četiri hiljade evra.

To je usvojeno posle nekoliko serija štrajkova u javnim preduzećima i niza pregovora koje su sindikati imali sa ministrom Dinkićem. Međutim, oni su i dalje nezadovoljni smatrajući da u besplatnoj podeli akcija treba da dobiju još više.

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a Goran Takić smatra da Zakon o besplatnoj podeli akcija poništava postojeći Zakon o privatizaciji i Zakon o javnim preduzećima.

"Ja samo moram da napomenem ono što je gospodin Dinkić saopštio da su zaposleni i sindikati u NIS-u pohlepni, ja zaista ne vidim u čemu se sastoji ta pohlepa, ukoliko se traži da se poštuju važeći Zakon o privatizaciji i važeći Zakon o javnim preduzećima. ", kaže Takić.

Direktor Centra za ekonomska istraživanja u Institutu društvenih nauka Danilo Šuković smatra da su zahtevi zaposlenih u javnim preduzećima neskromni i da u ovom slučaju pravda neće biti zadovoljena.

"Bojim se da će oni ipak biti neskromni u svojim zahtevima. Posebno mislim da treba da se pomire sa time da rasprava treba da se vrši na bazi procenjene vrednosti, jer tako je vršena privatizacija svih društvenih preduzeća. Znači nije vršena na bazi knjigovodstvene, nego se vršila procena, jer je knjigovodstvena vrednost ranije a verovatno i sada bila jako nerealna iz mnogih propusta u knjigovodstvu i sistemu evidencije koji nije realan", objašnjava Šuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: