Atek uzima kredit za otkup RTB Bor

Vlasnik austrijske kompanije Atek Mirko Kovač tvrdi da je obezbedio finansiranje otkupa RTB Bor za koji je dao najbolju ponudu

Izvor: Tanjug

Petak, 07.12.2007.

13:10

Default images

Kovač je demantovao pisanje bečkih medija da su mu potrebni partneri za realizaciju ovog posla i rekao da će "ovaj posao biti finansiran sopstvenim kapitalom i kreditom".

On nije želeo da obelodani koji udeo će imati sopstveni kapital, a koji kredit u otkupu RTB Bor za koji nudi 466 miliona dolara, ali je kazao da će dogovoreni kredit dati jedna zapadnoevropska banka, dodajući da u ovom poslu nije kontaktirao nijednu austrijsku banku.

Vezano za glasine da je pokušao da vrbuje Zorana Drakulića za partnera u ovom poslu, Kovač je kazao da uopšte ne poznaje tog srpskog biznismena. Takođe, on je demantovao da planira, nakon kupovine RTB Bor, da tu firmu rasparča.

Analitičari tržišta kapitala ne veruju da Atek može bez partnera da realizuje ovaj posao. "Biće jako teško prikupiti sopstveni kapital, jer povećanje sopstvenog kapitala čini se gotovo nemogućim", kazao je analitičar "Kreditanštalt investmenta" Harald Veghofer.

Prema rečima Geralda Valeka iz Erste banke biće neophodno da odnos saopstvenog kapitala i kredita bude 50:50. On je dodao da Kovač očigledno igra na vreme, jer ako u februaru treba da usledi odluka nadležne komisije EU u slučaju Kumerio, i ako on bude bio u mogućnosti da proda svoj udeo u toj kompaniji lakše bi finansirao kupovinu RTB Bor. Valek procenjuje da je zaduženost Ateka oko 470 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: