Župa spremna za novu privatizaciju

Direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac ocenio da je da je kompanija "Župa", ostvarila dinamičan oporavak.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2007.

19:12

Default images

"'Župa' je dobar primer kompanije koja je, zahvaljujući zaposlenima koji su je odbranili, uspela da stane na zdrave noge i ja sam veoma zadovoljan i iznenađen njenim dobrim poslovnim rezultatima", rekao je on prilikom posete tom kruševačkom preduzeću.

Gračanac je naglasio da je nakon raskida kupoprodajnog ugovora sa beogradskom "Vektrom M", 70 odsto kapitala "Župe" prešlo u ruke Akcijskog fonda i da je za poslednje dve godine fabrika doživela dinamičan razvoj.

Prema njegovim rečima, kompanija može da očekuje dobrog privatizacionog partnera.

"Najveći rezultat je taj da je 'Župa' uspela da obnovi proizvodnju hlora, neophodnog domaćim vodovodima i da postane izvoznik čak i u zemlje Evropske unije, što je prioritet svake kompanije danas u Srbiji i gde su veoma visoki standardi", kazao je on.

Dodao je da će kompanija u ponovnu privatizaciju ići po tenderskom modelu i da je Agencija za privatizaciju pokrenula proces izbora privatizacionog savetnika.

Gračanac je istakao da se realizacija tendera može očekivati naredne godine.

Zastupnik akcijskog kapitala i direktor "Župe" Miroljub Milojević rekao je da je za tu fabriku trenutno zainteresovano sedam potencijalnih kupaca i da će u ponedeljak predstavnici jedne švajcarske kompanije doći da vide fabriku.

Milojević je kazao da je posle raskida kupoprodajnog ugovora u "Župi", pre dve godine, ostalo 17 neisplaćenih zarada radnika, srušena bakarna peć, dugovi od oko 350 miliona dinara i račun blokiran za 173 miliona.

Sada, kako je istakao, u "Župi" rade sve četiri fabrike, njeni proizvodi su ponovo prisutni u 11 zemalja, redovno se izmiruju sve
obaveze, uključujući i zarade za 580 zaposlenih koje se kreću u proseku po 16.000 dinara.

"Jedini neizmireni dug iz sadašnjeg poslovanja iznosi oko 20 miliona dinara za energente i on je nastao u poslednja dva meseca", rekao je Milojević i dodao da će taj dug biti izmiren realizacijom robe spremne za izvoz u vrednosti od oko 600.000 evra.

I pored saglasnosti Ministarstva privrede i akcijskog fonda, kompanije nije do sada prodala nijednu svoju nekretninu, izuzev odmarališta na Ohridu čime je izmirila dug od oko 940.000 evra, a u narednih desetak dana trebalo bi u pregovorima sa BASF-om da se zatvori i dug prema tom dobavljaču od oko 4,5 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: