Srpska preduzeća na pravom putu?

Top 300 srpskih firmi su u toku 2006. ostvarile su 1.900 milijardi dinara, sa ukupnim rastom od 29 odsto.

Izvor: EM Online

Sreda, 05.12.2007.

12:44

Default images

Prva kompanija na listi, Naftna industrija Srbije, ostvarila je u 2006. godini poslovni prihod od oko 257,4 milijarde dinara, što je za 2,6 odsto više nego prethodne godine. Ovaj rast je, međutim, znatno skromniji u poređenju sa 2005. godinom, kada je povećanje prihoda iznosilo skoro 30 odsto.

Drugo mesto na listi, već nekoliko godina zaredom, drži Elektroprivreda Srbije. Poslovni prihodi ove kompanije više nego upola su manji od NIS-ovih i iznoslili su 103,6 milijardi dinara, što je za 13,1 odsto više nego 2005. godine.

Zanimljivo je da su prihodi NIS-a i EPS-a jednaka ukupnim poslovnim prihodima sledećih osam preduzeća na vrhu liste Ekonomist medija grupe (EMG).

Među prvih pet preduzeća na Top 300 listi unazad tri godine, inače nije bilo značajnijih promena, izuzev manjih prestrojavanja – Delta holding zadržao je treću poziciju, dok je Telekom četvrto mesto ustupio kompaniji US Steel Srbija.

U godišnjoj EMG ediciji nalazi se i lista najuspešnijih 20 preduzeća prema rastu poslovnih prihoda, na kojoj je prvo mesto pripalo beogradskom preduzeću Monus koje je u 2006. godini ostvarilo rast od oko 307,7 odsto.

Prvi put ove godine analiza i rangiranje 20 najboljih urađeno je i prema dva nova parametra. Prvi je EBITDA – operativni i neoperativni profit pre odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova amortizacije, a drugi je EBT, odnosno profit pre oporezivanja.

U ediciji Top 300 ove godine objavljene su i liste najvećih 10 preduzeća u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Najveće vojvođansko preduzeće je NIS, dok je u centralnoj Srbiji najveće poslovne prihode (oko 68,6 milijardi dinara) ostvarila kompanija U. S. Steel Srbija.

Sektorska analiza obuhvatila je 18 oblasti. Zahvaljujući pre svega NIS-u i EPS-u, kao i trećem najvećem preduzeću iz oblasti energetike – Srbijagasa koji je na listi Top 300 zauzeo šesto mesto, ovaj sektor je prema visini poslovnog prihoda daleko ispred svih drugih privrednih grana u Srbiji.

Samo ove tri kompanije ostvarile su 21 odsto poslovnih prihoda i zapošljavaju 16 odsto zaposlenih svih preduzeća koja su se našla među 300 najvećih u srpskoj privredi.
Kao najprofitabilniji sektor među svim privrednim granama, s druge strane, prošle godine bile su telekomunikacije kojima je dodat i PTT, pre svega zahvaljujući prihodima ostvarenim u oblasti mobilne telefonije. Najveće preduzeće u ovom sektoru je Telekom Srbija.

U sektoru informacionih tehnologija najbolji rezultat, kao i prethodne godine, ostvarila je kompanija Comtrade Group, čiji je poslovni prihod u 2006. godini iznosio 9,4 milijarde dinara. Najveće preduzeće u sektoru poljoprivrede, sa oko osam milijardi dinara prihoda, je pančevački Agroživ.

Među najvećim i najuspešnijim privednim granama svakako je i proizvodnja hrane i pića. Prošle godine 60 vodećih preduzeća iz ove oblasti ostvarilo je ukupan prihod od 2,8 milijardi evra, uz ukupan rast od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prvi među njima bio je koncern Swisslion Takovo sa 19,6 milijardi dinara prihoda. Među proizvođačima pića prvo mesto zauzela je Apatinska pivara sa oko 10 milijardi dinara poslovnog prihoda.

Najveće preduzeće transportnog sektora su Železnice Srbije. Ovo javno preduzeće, međutim, je i najveći gubitaš koji se našao na listi 300 najvećih preduzeća Srbije. Iako su prošle godine ostvarile poslovni prihod od skoro 250 miliona evra, što je za 11 odsto više nego godinu dana ranije, Železnice Srbije zabeležile su i najveći gubitak od oko 80 miliona evra.

U sektoru trgovine na veliko prvo mesto zadržala je kompanija Delta M, čiji je poslovni prihod dostigao 20 milijardi dinara, dok je u trgovini na malo sam vrh liste pripao preduzeću iz iste grupe – Delta Maxiju, sa 30,5 milijardi dinara ostvarenog prihoda.

Kompanija Hemofarm ostvarila je najveći prihod (18,6 milijardi dinara) među farmaceutskim kućama, dok je holding Velefarm sa 14,7 milijardi prihoda bio najbolji u sektoru veledrogerija. Pirotski Tigar Tyres bio je nabolji u sektoru primenjene hemije (11 milijardi dinara), dok je u hemijskoj industriji prvo mesto zauzela HIP Petrohemija iz Pančeva sa oko 28 milijardi dinara poslovnog prihoda.

U sektoru prodaje motornih vozila najbolji rezultat – 6,2 milijarde dinara, imao je Daimlerchrysler Srbija i Crna Gora. Na listi najvećih proizvođača ostalih mašina i uređaja prvo mesto pripalo je vranjanskoj kompaniji Alfa-plam, koja je prihodovala tri milijarde dinara, dok je u sektoru prerade osnovnih metala neprikosnoveni lider U. S. Steel Srbija sa 68,6 milijardi dinara prihoda.

U sektoru građevinarstva prvu poziciju drži Preduzeće za puteve Niš, a najveći proizvođač građevinskog materijala je Lafarge - Beočinska fabrika cementa, čiji su prihodi dostigli skoro sedam milijardi dinara.

Konačno, među preduzećima u medijskom sektoru, najveće prihode (oko tri milijarde dinara) ostvarila je Politika newspapers and magazines.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: