"Monopol utiče na cenu mleka"

Uzrok povećanja cena mleka u Srbiji je monopol koji imaju mlekare čiji je vlasnik Salford, kaže Ivana Dulić-Marković.

Izvor: Beta

Sreda, 05.12.2007.

11:52

Default images

"Mlekare u vlasništvu tog fonda imaju udeo od 85 odsto na tržištu dugotrajnog mleka. Ono što mlekare plaćaju prerađivačima nije uzrok povećanja cena mleka", ocenila je bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković agenciji Beta.

U vlasništvu investicionog fonda Salford su Novosadska mlekara, Mlekara "Subotica" i "Imlek" sa pripojenim mlekarama "Zemun" i "Impaz", koje posluju u okviru Denjub fuds grupe (Danube Foods Group).

Prema rečima Ivane Dulić-Marković, cene koje se plaćaju proizvođačima jesu porasle u poslednje vreme, ali su niže nego u Hrvatskoj.

Ona je ocenila da je monopol Salforda lako dokazati i da bi Ministarstvo trgovine trebalo da uradi analizu, takođe je istakla i da Ministarstvo poljoprivrede ima uvid u podatke o otkupu mleka, jer isplaćuje premije.

Prema njenim rečima, sistem premiranja takođe ne može biti razlog za poskupljenje, dodajući da ne postoji nijedan ekonomski razlog da država premira Salford.

"Premije kada se plaćaju idu prerađivaču, a ne proizvođačima mleka. U ovom trenutku državi nije u interesu da premira mlekare, jer postoji monopol Salforda", navela je Dulić-Marković, koja je potpredsednica stranke G17 plus.

Kompanija Imlek, Mlekara "Subotica" i Novosadska mlekara povećale su 1. decembra velikoprodajne cene mleka i mlečnih proizvoda. Direktor korporativnih poslova Denjub fuds grupe (Danube Foods Group) Rade Pribićević rekao je da je to treće poskupljenje u poslednja četiri meseca.

Imlek je povećao velikoprodajnu cenu litra svežeg mleka za 5,5 dinara (na 52 dinara), dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti sa 59 na 63 dinara, a litar jogurta za četiri dinara (na 66 dinara).

Maloprodajna cena litra pasterizovanog mleka sa porezom na dodatu vrednost (PDV) i maržom od 10 odsto u prodavnicama povećana je na oko 62 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: