Kolika je marža kompanije Delta?

Nekoliko dobavljača prehrambrenih proizvoda javilo se B92 sa zvaničnim ponudama kompanije Delta po pitanju marži.

Izvor: B92

Sreda, 28.11.2007.

19:10

Default images

Radi se o ponudama za plasman proizvoda dobavljača prehrambenih proizvoda u prodavnicama Maksija, Mini-maksija i Tempa, koji su u vlasništvu Delte. U tim ponudama od njih se traži da spuste cene svojih proizvoda između 30 i čak 40 odsto. To ne znači da će proizvodi biti jeftiniji, već da će Delta i to uzeti kao deo svoje zarade.

Prema ponudi koju je nekoliko dobavljača prehrambrenih proizvoda dostavilo B92, da bi plasirali proizvode u Maksiju i Tempu predlaže se da smanje svoje cene na sledeći način:
- osnovni rabat (popust koji proizvođač odobrava trgovcu za svoj proizvod) u Deltinim maloprodajnim objektima
- sve vrste hleba za 30 odsto, a beli hleb za 20 odsto
- peciva za 33 odsto
- prezle za 38 odsto
- podloge za picu, kolači i kore za picu za 33 osto
- smrznuti proizvodi za 37 odsto

Za poslovanje neverovatan potez jeste i to što u pisanoj ponudi direktora za prehranu Maksija Bojana Grbovića postoji i uslovljavanje da će od odgovora na ponudu Delte zavisiti i buduća saradnja i pozicioniranje asortimana u Deltinim maloprodajnim objektima.

Ali tu nije kraj uslovljavanjima. Da bi poslovali s Miškovićem, kada mu daju traženi popust, moraju da prihvate i još jedan uslov - da im njegova kompanija isplaćuje zaradu tek za 60 dana za hleb, peciva i kore, a čak 90 dana za program zamrznute hrane.

Dobavljači za B92 tvrde da je za plasman proizvoda u maloprodajne objekte Delte neophodno platiti i takozvani ulaz od 200 hiljada dinara po proizvodu, dok je, primera radi, za tako nešto u Merkatoru, prema njihovim navodima, potrebno izdvojiti deset puta manje – 20 hiljada dinara po proizvodu.

Nesuglasice sa dobavljačima

Uprkos zvaničnom dopisu koji je B92 uputio kompaniji Delta po pitanju ponude do koje je došao, nije stigao nikakav odgovor na pitanje zašto su marže toliko velike i da li zbog njih građani toliko plaćaju prehrambrene proizvode u Deltinim maloprodajnim objektima.

Ekonomski analitičari smatraju da je neprihvatljivo da je marža za prehrambrene proizvode u zemljama Zapadne Evrope 8 odsto, a u Delti je ona neuporedivo veća. Sve one koji ne prihvataju Miškovićev reket, kako kažu analitičari, više i nema u Deltinim prodavnicama.

Ruža Ćirković, novinarka NIN-a, kao primer navodi da dobavljač Nelt više ne ispručuje Delti čokolade Milka i da nema više Arijela u prodavnicama Delte, što prema njenim rečima znači da je došlo do nesuglasica između dobavljača tih proizvoda i Miškovića.

"Nije normalno da je marža kod Miškovića 40 odsto, kao što nije normalo da su naše plate mnogo manje nego u EU, a cene su mnogo veće nego u zemljama EU ", ocenjuje ekonomski novinar Dimitrije Boarov.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić rekao je da država ima rešenje za taj slučaj.

"Država mora da omogući ulazak velikog broja dobavljača i proizvođača prehrambenih proizvoda i lanaca velikih trgovina, kao i da se omogući malim i srednjim preduzećima da uđu u sistem dobavljača velikih kompanije jer će se samo tako povećati konkurencija i smanjiti cene. Svakako da će država reagovati, ako se utvrdi da neko drži monopol", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: