Dinar u novembru oslabio prema evru

Srednji zvanični kurs dinara za evro 28. novembra je 82,44 dinara, a 29. oktobra je srednji kurs NBS bio 76,8 dinara.

Izvor: EM Online

Sreda, 28.11.2007.

18:02

Default images

Jurij Bajec s beogradskog Ekonomskog fakulteta u izjavi za Ekonomist magazin kaže da su na pad vrednosti domaće valute uticali veliki investitori, pre svega investicioni fondovi koji su prodavali akcije na Beogradskoj berzi.

„Oni su svojevremeno jeftino kupovali akcije na našoj berzi i sad kad berza pada, oni brzo prodaju papire. Za dinare kupuju evre i povećavaju tražnju za stranom valutom“, pojasnio je Bajec. On je dodao da je na pad dinara uticala i politička nestabilnost u Srbiji, a uzrokovana neizvesnošću oko budućeg statusa južne pokrajine.

„U takvoj situaciji građani žele da budu sigurni, pa se događa da pojačano kupuju evre, bez obzira na cenu. Ne treba zaboraviti ni da Srbija ima veliki spoljnotrgovinski deficit, a da je došlo vreme kad dugove treba vratiti“, kaže Bajec.

On je naglasio da od trenutnog kretanja kursa ne treba praviti „veliku katastrofičnu pojavu, ali da je teško reći da li je to kratkoročna pojava i da li će se kurs smiriti pred Novu godinu.

Vladimir Marković iz Findomestic banke je rekao da slabljenje dinara stvara probleme građanima koji su uzimali kredite sa deviznom klauzulom.

„Mislim da je ovo kratkoročna pojava i da bi kurs trebalo do kraja godine da se stabilizuje. To može da se dovede u vezu sa dolaskom novogodišnjih praznika kad se pojavljuje pojačana potrošnja, ali i priliv deviza iz inostranstva“, kazao je Marković za Ekonomist.

Guverner Radovan Jelašić je rekao da je Narodna banka spremna da reaguje samo ukoliko uoči ozbiljne znake poremećaja na deviznom tržištu ili ako se kurs bude kretao ka nivou koji može da ugrozi definisane ciljeve bazne inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: