Rast industrijske proizvodnje 3,2 %

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru 2007. godine veća je za 3,2 odsto nego u istom mesecu prošle godine.

Izvor: Beta

Sreda, 28.11.2007.

13:20

Default images

Kako je objavio Republički zavod za statistiku, rast industrijske proizvodnje u prvih 10 meseci ove godine bio je za 4,7 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Proizvodnja i distribucija električne energije, kao i gasa i vode, u oktobru je bila za 6,6 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, dok je u preradjivačkoj industriji zabeležen rast od 2,9 odsto.

Pad se beleži u sektoru vadjenja ruda i kamena, gde je proizvodnja u oktobru bila za 1,6 odsto manja nego u istom mesecu 2006. godine.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u oktobru imale su proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, električne energije, duvanskih proizvoda, derivata nafte i prehrambenih proizvoda.

U Srbiji je u oktobru 2007. proizvedeno 13,2 odsto više trajnih dobara za široku potrošnju nego u oktobru prošle godine, rast proizvodnje energije iznosio je 7,6 odsto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,9 odsto.

Pad proizvodnje zabeležen je kod kapitalnih proizvoda, za 3,6 odsto, i poluproizvoda i sirovina, osim energije, za 0,5 odsto.

Porast obima industrijske proizvodnje u oktobru ove godine poredjeno sa istim mesecom 2006. zabeležen je kod 16 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 73 odsto, dok je pad ubeležen kod 13 oblasti, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: