NBS: Referentna kamata ostaje 9,5 %

Monetarni odbor odlučio da referentnu kamatu zadrži na 9,5 odsto i ocenio da će u decembru biti pojačani inflatorni pritisci.

Izvor: Beta

Sreda, 28.11.2007.

12:54

Default images

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije, na rast inflatornih očekivanja utiču dosadašnja i najavljenja poskupljenja energenata, značajan rast cena poljoprivrednih proizvoda, očekivanje da će fiskalna politika u decembru izgubiti na restriktivnosti i slabljenje kursa dinara u drugoj polovini novembra.

Dinar je od 15. novembra do danas oslabio za više od pet procenata prema evru, ali centralna banka ocenjuje da će doći do smirivanja tržišta i postepenog jačanja dinara i bez njene intervencije na deviznom tržištu.

NBS je ponovila da će pažljivo pratiti kretanja na deviznom tržištu.

Monetarni odbor je ocenio da je potrebno da se vidi šta će preduzeti Vlada Srbije, uključujući i najavljeno povećanje cene struje i preduzimanje mera za smanjenje inflacije, poput uticaja na cenu ulja.

Centralna banka će preduzeti sve mere monetarne politike kako se u 2008. ne bi preneli snažni inflatorni pritisci sa kraja ove godine, ističe se u saopštenju.

Monetarni odbor će na osnovu kretanja u naredne dve sedmice i reagovanja svih aktera ekonomske politike razmotriti da li će povećati restriktivnost monetarne politike kako bi se u 2008. godini ostvarila ciljana bazna inflacija od tri do šest odsto.

NBS kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije, a poslednja promena bila je 29. oktobra kada je kamata snižena za 0,25 procentnih poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: