Đoković: Hitna privatizacija NIS-a

Direktor Centra za visoke ekonomske studije Vuk Đoković ocenio je da hitno treba da počne privatizacija javnih preduzeća.

Izvor: Beta

Utorak, 27.11.2007.

18:50

Default images

"Odmah može da počne privatizacija Naftne industrije Srbije (NIS) i Jata, dok se za ostale velike javne sisteme treba da se urade detaljne strategije privatizacije", rekao je Đoković za Betu.

Država je, kako je naglasio, loš vlasnik javnih preduzeća i treba da proda svoj udeo u tim preduzećima koja su komercijalna, kao što je Jat, dok u infrastrukturnim sistemima, poput EPS-a, treba da zadrži vlasništvo.

"Svaki dan kašnjenja sa privatizacijom javnih preduzeća donosi štetu državi i građanima koji plaćaju neracionalno poslovanje tih preduzeća koja imaju viška radnika", ukazao je Đoković.

On je predložio da se proda većinski paket akcija NIS-a, a da država ima "zlatnu akciju" u tom preduzeću, kako bez njenog pristanka ne bi mogle da se donose važne odluke.

"Pre privatizacije NIS-a potrebno je da se ukine monopol koji to preduzeće ima u uvozu naftnih derivata, kako se ne bi dogodilo da državni monopol zameni privatni, kao i da se uvede naknada za eksploataciju domaće nafte", rekao je Đoković.

Jat, prema njegovim rečima, treba da dobije novog većinskog vlasnika, koji bi to preduzeće osposobio da bude konkurentno drugim aviokompanijama.

"Iako još nije vreme za privatizaciju EPS-a to ne znači da ne treba da se radi na restruktriranju tog preduzeća, koje mora da bude spremno za konkurenciju kad se omogući privatnim kompanijama da ulaze u sektor energetike", naveo je Đoković.

Za ponudu akcija na Beogradskoj berzi, kako je procenio, za sada je spreman samo Telekom, jer bi se napravila veća šteta nego korist ukoliko bi se akcije nekog drugog preduzeća u državnom vlasništvu prodavale na berzi pre nego za to budu pripremljena.

"Sada je mnogo važnije da se Vlada Srbije angažuje u pripremi privatizacije javnih preduzeća nego da se vode rasprave o besplatnoj podeli akcija", naglasio je Đoković.

Predlaganje besplatne podele akcija privatizovanih i javnih preduzeća svim punoletnim građanima, kako je rekao, populistička je priča kojom se stiču politički poeni kod građana koji očekuju da će na taj način dobiti hiljadu ili dve evra.

"To su nerealna očekivanja, pogotovo ako se ima u vidu u kakvom su sada stanju javna preduzeća i ako se bude kasnilo sa njihovom privatizacijom", rekao je Đoković.

On je dodao da zaposleni u javnim preduzećima treba da dobiju jedan deo akcija tih preduzeća, ali ne da budu u mnogo boljem položaju nego ostali građani koji očekuju besplatne akcije.

"Za javna preduzeća su uvek izdvajana sredstva iz budžeta, što znači da su plate zaposlenih u tim preduzećima, koje su uvek bile iznad prošečnih, jednim delom finansirali svi građani", naglasio je Đoković.

Država, kako je istakao, ne bi smela da socijalnu politiku vodi na taj način što će građanima davati obećanja o besplatnim akcijama.

"Bolje bi bilo da se svi građani rasterete time što će javna preduzeća biti sposobna da posluju bez pomoći države, a da se te uštede iskoriste za pomoć najugroženijima, među kojima su i penzioneri", predložio je Đoković.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja predložilo je da svi punoletni građani Srbije dobiju 15 odsto akcija od prodaje javnih preduzeća, dok bi svi zaposleni i bivši zaposleni u tim preduzećima dobili 2,5 odsto njihove tržišne vrednosti kapitala ili određeni bonus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: