Uvažiti potrošače kao partnere

Odloženom kupovinom za jedan dan potrošači bi poslali ozbiljan signal i trgovcima i proizvođačima, kaže Petar Bogosavljević.

Izvor: B92

Utorak, 27.11.2007.

11:18

Default images

"Potrošači mogu da se zaštite ako na dan uzdržavanja od kupovine, 27. novembar, smanje kupovinu za ne više od 10 odsto. To bi pokazalo da potrošači u Srbiji nisu više za poigravanje i da ih treba vrlo ozbiljno uvažiti kao partnere", rekao je za B92 predsednik pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, time se daje ozbiljna poruka i državnim organima, koji imaju blagonaklon odnos prema onom što se dešava na tržištu čime ujedno i potcenjuju snagu potrošača.

"Uostalom, zar nije prva država dala određene signale da se krene sa ovim cenama u onom delu kada toleriše izlaženje izvan okvira projektovane inflacije", naveo je Bogosavljević i uputio poruku potrošačima da se maksimalno uzdrže od kupovine proizvoda koji su imali najveću stopu rasta u poslednjim nedeljama, ulja, hleba, mleka...

On je ocenio da su faktori koji utiču na rast cena zloupotreba monopolskog i dominantnog položaja i kartelsko dogovaranje.

"Svest potrošača u Srbiji znatno je veća od pretpostavljene. Mislim da imamo zloupotrebu preterane tolerantnosti naših potrošača kada su u pitanju donosioci odluka", dodao je on i upozorio da se približava granica kada će potrošači u Srbiji početi da se organizovanije suprotstavljaju neodgovornom donošenju odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: