V. Ilić: Rešiti dug Puteva Srbije

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić je izjavio je da bi što pre trebalo rešiti pitanje dugova preduzeća "Putevi Srbije".

Izvor: Beta

Utorak, 27.11.2007.

08:26

Default images

Ilić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za saobraćaj i veze rekao da bi te dugove trebalo pretvoriti u javni dug, a ne da se ti dugovi svake godine prenose u budžet.

On je naglasio i da je potrebno što pre obezbediti izvore finasiranja za održavanje puteva, a kao rešenje predložio je uvećanje učešća u akcizi za gorivo sa 10 na 15 odsto, od 1. januara 2008. godine.

Ilić je naglasio i da je potrebno definisati kolika će se sredstva i kojim tempom izdvajati iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) za Koridor 10 i obilaznicu oko Beograda.

Prema njegovim rečima i grad Beograd trebalo bi da bude uključen u to, jer se dobar deo autoputa koristi kao gradska saobraćajnica.

Državni sekretar ministarstva finasija Janko Guzijan podržao je predlog da se poveća učešće akciza za puteve u ceni goriva sa 10 na 15 odsto, a da se to izdvajanje za 2009. godinu poveća na 20 odsto.

On je naveo i da je Ministarstvo finansija spremno da se dugovi "Puteva Srbije", koji se procenjuju na oko 10,2 milijardi dinara, prevedu u javni dug i da se isplate u nekom višegodišnjem periodu.

Na sednici Odbora za saobraćaj i veze čule su se i kritike na rad parlamenta zbog toga što po dve godine ne potvrđuje sporazume o stranim kreditima, čime država trpi veliku štetu, jer ne može da realizuje ta sredstva, a plaća kamate.

Odbor je zaključio da na sledećem sastanku koji će biti održan narednog ponedeljka, 3. decembra, preduzeće "Putevi Srbije" dostavi plan i program rasterećenja od dugova i planova posolovanja. Očekuje se i da ministarstva za infrastrukturu i finasije dostave odboru pismeni izveštaj o rezultatima dogovora o "Putevima Srbije".

Predloženo je i da sledećem satanku prisustvuje i ministar zadužen za sprovođenje NIP-a Dragan Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: